Beograd i Priština pregovaraju o sporazumu „Rambuje II“?

Postoje realne šanse da „kosovski čvor“ bude raspleten organizovanjem međunarodne konferencije na kojoj bi Beograd i Priština pregovarali uz učešće najvećih svetskih sila, objavio je list "Danas"

5.209

BEOGRAD – Prema nezvaničnim saznanjima od predstavnika najviših diplomatskih krugova sa Zapada, na takvom skupu bi, kako navodi „Danas“, pored zemalja „kvinte“ – SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, učestvovali i predstavnici Rusije, a ne isključuje se ni mogućnost učešća Kine i, čak, Turske.

„Međunarodna konferencija najvišeg nivoa, koja bi zapravo predstavljala novi Rambuje, odnosno Rambuje II, mogla bi da bude održana u nekoj državi Zapada ili na neutralnom terenu poput Švajcarske. Budući da bi najveće svetske sile razmatrale načine da se konačno u potpunosti normalizuju odnosi Beograda i Prištine, ne mogu se izbeći poređenja sa pregovorima u Rambujeu, iako bi srpske vlasti i predsednik Aleksandar Vučić, više voleli da to bude neka vrsta novog Dejtona, jer je Dejtonski sporazum doveo do stvaranja Republike Srpske“, ukazuju diplomate.

Berlin, Brandenburška kapija (Wikipedia By Thomas Wolf)

Kako „Danas“ sagledava stvari, glavna evropska sila Nemačka ne krije nezadovoljstvo dosadašnjim tokom i dinamikom Briselskog dijaloga Beograda i Prištine.

„Nemci imaju brojne primedbe na rad visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, ali i komesara EU za proširenje Johanesa Hana“, objašnjavaju izvori lista.

Vučić: Moguć je novi tip dijaloga

Saznanja lista „Danas“ potvrdio je indirektno i Aleksandar Vučić, koji je izjavio da očekuje nastavak dijaloga ili, kako je rekao, „novog tipa dijaloga“, o normalizaciji odnosa sa Prištinom do kraja juna.

Prema rečima dobro obaveštenih krugova, Berlin nije odustao od ideje da imenuje specijalnog izaslanika koji bi bio zadužen isključivo za Briselski dijalog.

„Izbor će, verovatno, pasti na nekog bivšeg nemačkog zvaničnika, koji je poštovan i u Berlinu, Briselu, Vašingtonu, ali i u Moskvi“, kažu diplomate.

Ideja o održavanju „Rambujea II“ potekla je sa nedavnog sastanka „kvinte“ u Njujorku i po svemu sudeći, ključ za rešavanje kosovskog pitanja je u rukama Amerikanaca.

„Za razliku od Nemaca, koji i dalje neće ni da čuju da se kosovski čvor razmrsi podelom Kosova ili razmenom teritorija, već smatraju da bi Priština trebalo da dobije mesto u UN, za SAD bi rešenje podrazumevalo da Srbija dobije sever Kosova i manastire“, ističu diplomatski izvori „Danasa“.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je, navodno, prilikom posete Nemačkoj pomenuo da bi Priština prihvatila i rešenje koje bi podrazumevalo razmenu teritorija između Srbije i Kosova, ali u Berlinu smatraju da bi to otvorilo „Pandorinu kutiju“ na Zapadnom Balkanu.

„Primetno je da se u poslednje vreme javno diskredituje Briselski dijalog, i to ne samo iz Beograda i Prištine, već i iz država članica EU, čime se, verovatno, utire put za veliki međunarodni skup o Kosovu“, napominju diplomatski izvori.

Pariz: Ulaz u Jelisejsku palatu, rezidenciju francuskog predsednika (WikipediaCommons)

Pojedini učesnici pregovora u Rambujeu, koji su vođeni februara 1999. u pokušaju da se reši kosovsko pitanje, za „Danas“ nezvanično komentarišu da bi na budućoj međunarodnoj konferenciji trebalo izbeći greške zbog kojih su propali ti pregovori.

„Najkrupniji propust mirovnog skupa u Rambujeu odnosio se na činjenicu da se delegacije Beograda i Prištine nikad nisu srele direktno, već su poruke kosovskih Albanaca prenosili Amerikanci, a i to što je Beograd bio ucenjen da prihvati predloženo rešenje. Na kraju je sve propalo, Srbija je bombardovana, a problem Kosova nije rešen. Da bi se izbegla takva greška, ne sme da se ne vrši pritisak ni na jednu od strana, niti da se preti Beogradu da će biti zakočen srpski put ka EU, a najbolje bi bilo da se na tom skupu razgovara ne samo o Kosovu, već i šire o Zapadnom Balkanu, koji je i dalje izrazito trusna zona“, poručuju izvori „Danasa“.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...