Italijanski premijer: G7 treba da primi Rusiju nazad što je pre moguće

Premijer Italije Ðuzepe Konte rekao je danas u Kanadi da se nada da će Grupa 7 (G7) prihvatiti Rusiju nazad u članstvo što je pre moguće, dodajući da Italija ipak ne traži da se Moskvi odmah ukinu sankcije

480

KVEBEK – Italija smatra da je važno imati dijalog sa Rusijom, ali to ne znači da se sistem sankcija može ukinuti preko noći. Sistem sankcija je povezan sa Sporazumom o ukrajinskom sukobu iz Minska, koji još nije u potpunosti primenjen“, rekao je Konte novinarima na marginama samita G7 u kanadskoj varošici La Malbe.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da Moskva nikad nije tražila da joj se dozvoli povratak u G8 (G7+1, u kojoj je bilo sedam najrazvijenih država sveta i Rusija).

Agencija TASS prenosi da je Lavrov to kazao ruskom televizijskom „Kanalu 1“, komentarišući sugestiju predsednika SAD Donalda Trampa da Rusiju treba ponovo primiti.

Predstavnici zemalja Evropske unije složili su se juče na samitu Grupe 7 (G7) da još nisu ispunjeni uslovi da se Rusija vrati u grupu, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na marginama samita G7 koji se održava u kanadskoj pokrajini Kvebek, preneo je Rojters.

Rusija je 1997. godine pristupila G7, čime je format grupe promenjen na G8, ali je zbog ukrajinske krize i pripajanja Krima 2014. suspendovana iz članstva.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...