Kanada će potpuno legalizovati upotrebu marihuane

Kanada će u potpunosti legalizovati upotrebu marihuane, nakon što je njeno korišćenje u medicinske svrhe dozvolila još pre 16 godina, piše Politika. Inače, za regulisanje proizvodnje marihuane biće odgovorna vlada u Otavi, a provincije će odlučivati kako će se droga distribuirati i prodavati.

342

OTAVA – Kanada će biti prva u grupi sedam najrazvijenijih zemalja sveta, a druga nakon Urugvaja, koja je u potpunosti legalizovala marihuanu.

Kanadski „Nešnel post“ prenosi da će se s oštrim kaznama suočiti samo oni koji marihuanu budu prodavali ili davali maloletnicima, a Politika piše da mladi Kanađani inače važe za najaktivnije korisnike marihuane na svetu.

Odluku o potpunoj legalizaciji, odnosno korišćenju marihuane ne samo u medicinske svrhe, odobrili su juče senatori, koji su do sada najviše „zatezali“, ali su u paketu s odlukom nametnuli desetine amandmana koji moraju ponovo na proveru u parlament.

Cilj vlade Džastina Trudoa je bio da novim zakonima, odnosno legalizacijom i striktnijim režimom prodaje doprinese tome da marihuana postane nedostupna najmlađima.

U isto vreme veruje se da će time uspeti da se smanji nelegalna prodaja a policiji ostavi više vremena da suzbija trgovinu takozvanim teškim drogama.

Trudo je, piše Politika, uvek smatrao da bi dekriminalizacija marihuane osigurala da profit ne završava u rukama „kriminalne elite“, a da se sa drogom ne susreću deca.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...