Makron upozorio Trampa: „G6 plus jedan“ je realna opcija

U Kanadi je u petak počeo samit lidera G7 za koji se očekuje da će biti sa najviše trzavica i oštrih reči za razliku od prethodnih okupljanja. Kako prenose svetski mediji, već pred samo otvaranje, došlo je do sporenja francuskog i kanadskog lidera sa američkim kolegom oko ključne tačke dnevnog reda – trgovinskih carina.

234

OTAVA – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je nakon sastanka sa američkim liderom Donaldom Trampom na samitu G7 da je moguće postići napredak o trgovinskim pitanjima koja su podelila SAD i njihove saveznike.

Nakon razmene krutih poruka uoči samita, dvojica zvaničnika su pomirljivijim tonom naveli da su uzajamni odnosi specifični, ali da se to ponekada nađe na probi kada se radi o trgovini, javio je Rojters. Tramp je takođe rekao da je Makron bio konstruktivan po pitanju saradnje na trgovinskim pitanjima.

SAD su nešto ranije uvele tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope, Kanade i Meksika, što je dovelo do recipročnih mera trgovinskih partnera, piše dnevni list Danas.

Tim povodom, uoči samita, Makron je u tvitu napisao da ako Tramp želi da bude izolovan, šest drugih država će potpisati sporazume ako bude potrebno jer „ovih šest država predstavljaju vrednosti, ekonomsko tržište koje ima težinu istorije iza sebe i koje su sada istinske međunarodne snage“.

Makron je čak pozvao druge članice G7 da se odupru Trampovoj „surovoj hegemoniji“. Pozvao je svoje kolege iz G7 da „ne razvodnjavaju zajedničku komunikaciju na kraju samita na uštrb zajedničkih vrednosti prosto samo da bi privoleli Trampa na potpis upozoravajući da je „G6 plus jedan“ mogući ishod.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...