Merkelova: Rusija još ne može u G7

Predstavnici zemalja Evropske unije složili su se u petak na samitu Grupe 7 (G7) da još nisu ispunjeni uslovi da se Rusija vrati u grupu, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na marginama samita.

403

LA MALBE – Angela Merkel je izjavila da je prerano za zajedničko saopštenje lidera, dodajući da još nije postignut dogovor, prenosi Rojters.

Predsednik SAD Donald Tramp ranije je pozvao da se Rusija vrati u G7, nakon što je 2014. godine izbačena u nakon anektiranja Krima.

Za to vreme ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa predsednikom Kine Sijem Ðinpingom u Pekingu, na početku državne posete uoči samita Šangajske organizacije za saradnju.

Tas prenosi da su u zajedničkom saopštenju nakon pregovora, kako je ruska agencija nazvala sastanak dvojice državnika, oni naveli da će Rusija i Kina učiniti sve moguće napore kako bi nuklearni sporazum s Iranom ostao na snazi nakon povlačenja SAD iz njega.

U dokumentu se navodi da će „usled složene i nestabilne međunarodne situacije, Rusija i Kina nastaviti da jačaju bilateralnu stratešku saradnju u globalnim pitanjima“.

„U vezi sa razočaravajućim jednostranim povlačenjem SAD iz sporazuma o nuklearnom programu Irana, obećavamo da ćemo učiniti sve moguće napore kako bi on ostao na snazi, imajući u vidu ključnu važnost zaštite interesa trgovinske i privredne saradnje svih država s Iranom od jednostranih ekstrateritorijalnih sankcija“, piše u saopštenju.

Russian President Vladimir Putin, left, and Chinese President Xi Jinping talk during a friendly match of the Chinese and Russian youth Ice Hockey teams in northern China's Tianjin Municipality on Friday, June 8, 2018. (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Vladimir Putin u gostima kod Si Đinpinga, dok Merkelova i Tramp većaju o povratku Rusije u G7

U njemu se navdi i da će Moskva i Peking „nastaviti koordinisane napore usmerene ka mirnom sveobuhvatnom rešenju pitanja Korejskog poluostrva“.

AP navodi da je Putinu po dolasku u kinesku prestonicu priređen zvanični državnički doček u Velikoj sali naroda u centru Pekinga, nakon čega se sastao sa kineskim premijerom Lijem Kećijangom, pre početka zvaničnih razgovora sa Sijem.

Putin je kazao Liju da su trgovinske i privredne veze Rusije i Kine „dostigle dobar tempo“.

„Tražimo nove sfere saradnje“, poručio je Putin premijeru Kine.

Li je naveo da se očekuje da bilateralna trgovina dve zemlje ove godine dostigne 100 milijardi dolara i izrazio spremnost za proširenje saradnje i u tradicionalnim i u novim sferama, uključujući nuklearnu energiju.

AP podseća da su Rusija i Kina odgovorile na američku strategiju nacionalne bezbednosti u kojoj se dve države opisuju kao glavni protivnici SAD, zalažući se za dalju proširenje ekonomske, političke i vojne saradnje.

Navodi se da Rusija i Kina takođe nastoje da ojačaju Šangajsku organizaciju za saradnju, regionalnu organizaciju koja pored njih okuplja još šest azijskih zemalja, a koja će ovog vikenda održati samit u Kini.

Rojters navodi, pozivajući se na dokumenta Kremlja, da se u Putinovoj delegaciji nalazi i ruski tajkun iz sektora aluminijuma Oleg Deripaska.

Ministarstvo finansija SAD u aprilu ove godine uvelo je sankcije protiv Deripaske i njegovih kompanija, uključujući „Rusal“, zbog „malignih aktivnosti“ Rusije.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...