Zagrebački prajd: Gej ili strejt, Srbi ili Hrvati, svi su jednaki

Pod sloganom "Da nam živi, živi rod" u Zagrebu je u danas održana 17. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i porodica "Zagreb Prajd 2018", na kojoj se okupilo nekoliko hiljada ljudi

492

ZAGREB – Ovogodišnja Povorka ponosa ponovno se održava u jeku napada na žene, na transrodne osobe, na porodicu i decu, na manjine, na sve aspekte rodne i drugih različitosti i raznolikosti, naveli su organizatori u proglasu.

Političari, ministri i matičari, samozvani stručnjaci i stručnjakinje, klerikalci i klerikalke, skupljači potpisa, biskupi, sveštenici, popovi i vračevi i ove godine ismevaju i trivijaliziraju naše identitete i tela. Prvo su nam ušli u domove, onda su nam ušli u krevete, a sada nam vire u gaće. Napolje iz naših gaća!“, jedan je od zahteva današnje parade tolerantnosti koja je održana u Zegrebu pod „duginim bojama“.

Povorku je svojim prisustvom podržala i nekolicina političara, među kojima predsednik levičarskog SDP Davor Bernardić, kandidatkinja za predsednicu zagrebačkog SDP Aleksandra Kolarić, bivša ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić i potpredsednik Hrvatskog sabora Ivan Vrdoljak, koji su oboje iz Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata, i drugi.

Vrdoljak je, napominjući da su već ranije bili na zagrebačkim, riječkim i osiječkim Gej prajdovima, rekao da žele otvorenu, tolerantnu, modernu i evropsku Hrvatsku. On je izneo stav da su jednaki „svi koji su okupljeni – bili oni gej ili strejt, Srbi ili Hrvati, bogati ili siromašni, visoki ili niski“.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...