Ne pravimo nacionalističku vojsku, kosovska vojska ima podršku Srba, kaže Haradinaj

Kosovska vojska biće formirana u toku ove godine i ima poverenje svih strana, čak i Srba sa Kosova, kaže kosovski premijer Ramuš Haradinaj

264

Priština – „Ove godine će Kosovo dobiti vojsku. Prošlo je dosta vremena, ali to nije izgubljeno vreme. Vojska je dobila poverenje svih strana, čak i Srba sa Kosova. Ima omladine sa severa koja je u vojsci Kosova, a time pokazujemo da ne pravimo nacionalističku vojsku“, rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare.

Haradinaj tvrdi da je proces stvaranja kosovske vojske u završnoj fazi i da će uskoro biti okončan, kroz ustavne ili zakonske promene, prenosi RTK2.

Govoreći o odnosu Prištine i Beograda, uveren je da je međusobno priznanje jedino rešenje.

„Sa Srbijom smo imali rat koji je prekinut 9. juna 1999. godine, ali zvanično će rat biti prekinut kada dve strane priznaju jedna drugu. Baš kao što je priznala Hrvatsku i Bosnu, Srbija bi trebalo da prizna i Kosovo. Ovo je u našem interesu i ne treba da se plašimo da zajedno sednemo za pregovarački sto i ozvaničimo priznanje“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj kaže da će građani Kosova do kraja 2018. godine moći da putuju bez viza, navodeći da je potreba za slobodom kretanja sve veća i predstavlja barijeru građanima Kosova.

„Kosovo radi na tome da postane član Ujedinjenih nacija, da nas Srbija prizna i zaokružimo proces naše nezavisnosti. Ali pre toga Kosovo će postati član Interpola, jer nam kriminal predstavlja veliku opasnost. Članstvo Kosova u Interpolu će doprineti borbi protiv međunarodnog i domaćeg kriminala. Očekujemo da postanemo punopravni član ove organizacije u novembru“, rekao je Haradinaj.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...