Budžet za vojsku je godišnje više od milijarde evra, a ne 650 miliona, kaže Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da se u Vojsku Srbije, zbog modernizacije ulaže mnogo više u poslednje tri godine i da budžet za Vojsku na godišnjem nivou iznosi oko milijardu evra

550

BEOGRAD – Mi danas ulažemo mnogo više, nije naš budžet vojni svega 650 miliona kao što piše, zato što mi iz drugih izvora izdvojimo još 350 miliona dodatnih, te računajte da nam je vojni budžet milijardu ili preko milijardu evra, kazao je Vučić u izjavi novinarima nakon što je juče posetio Vojnu gimnaziju.

On je dodao da nije problem to što se u poslednje tri godine troši mnogo više novca od onoga što piše u budžetu, budući da taj trošak ne ugrožava budžet, jer se troši novac iz suficita.

„Mi do juče nismo imali ni jednu jedinu letelicu – lovca. Početkom sledeće godine imaćamo 14 najmodernijih migova četvrte generacije. Nije peta generacija, ali to su najmoderniji lovci četvrte generacije“, kazao je Vučić i dodao da će Vojska Srbije imati helikoptere H 145 kupljene od Nemaca i Francuza, da su kupljena dva MI 17 od Rusa, od kojih se kupuje još helikoptera: i borbenih i transportnih.

„To za zemlju naše teritorije i broja stanovnika nije malo. Malo je u odnosu na Izrael, ali od zemalja sličnih ljudskih i teritorijalnih kapaciteta u regionu, ne postoje snažnije armije od naše“, istakao je Vučić.

Ipak, naveo je da je veliki problem ljudski potencijal i da je potrebno mnogo više dece koja će da uče u Vojnoj gimnaziji i na Vojnoj akademiji.

„Zato sam rekao da želim da vidim što veći broj njih u uniformama, da se toga ne stide i da se time ponose. Ako bude trebalo davaćemo i dodatne bonuse, jer će se zbog toga i građani na ulicama osećati sigurnije“, kazao je Vučić.

„Imamo problem sto je naša tehnika prilično zastarela, nije obnavljana decenijama I dalje robujemo starim sistemima i teško prihvatamo novo naoružanje i to zbog procedura“. Vučić ističe da je potrebno promeniti odnos prema policajcimja i vojnicima u društvu, jer bez njih nema ni mira, ni stabilnosti.

On kaže da  e proces modernizacije vojske trajati 10 godina i da će tada građani moći da vide respektabilnu i snažnu armiju, koja ni danas nije slaba, ali je potrebno da bude jača.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...