Italija i Malta odbile, Španija primila brod sa 629 migranta

Španija je danas saopštila da će prihvatiti brod sa 629 migranata koji se našao u centru međunarodnog spora pošto su prethodno odbile da ga prime Italija i Malta.

380

MADRID – Kancelarija novog španskog premijera Pedra Sančesa naložila je vlastima da dozvole da brod pristane u istočnoj luci Valensija.

„Naša je dužnost da izbegnemo humanitarnu katastrofu i da ponudimo bezbednu luku za te ljude“, navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Španija želi da ispuni svoje međunarodne obaveze u slučaju humanitarne krize, ističe se u saopštenju.

Brod „Akvariju“ humanitarne organizacije „SOS Mediteran“ našao se u središtu političkog spora. Plovio je međunarodnim vodama Mediterana čekajući odobrenje da negde pristane.

Medicinski radnici su upozorili da će do večeras nestati hrane na brodu.

Prethodno su Evropska komisija i Agencija UN za izbeglice zatražile od vlasti Italije i Malte da što pre reše problem migranata koji se nalaze na brodu u međunarodnim vodama Sredozemnog mora, jer nijedna zemlja nije htela da im dozvoli ulazak.

„Govorimo o ljudima… Prioritet vlasti obe zemlje, Italije i Malte, treba da bude obezbeđivanje neophodne nege ovim ljudima“, rekao je portparol Evropske komisije Margaritis Šinas.

Brod Akvarijus sa 629 migranata mora da bude odmah iskrcan, saopštila je Agencija UN za izbeglice.

„Ljudi su u nevolji, istrošeni su od odredbi i pomoć im je hitno potrebna“, navela je Agencija UN.

Italija je juče saopštila da ne dozvoljava da brod pristane u neku od njenih luka, zatraživši da to učini Malta.

Malta je, međutim, odbacila poziv, ističući da nema nikakve veze sa spasilačkom operacijom.

Novi italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini je tokom izborne kampanje obećao da će zaustaviti priliv migranata u zemlju.

Više od 600 migranata nalazi se na brodu humanitarne grupe „SAS Mediteran“, a među njima su 123 maloletna lica bez pratnje odraslih, 11 dece i sedam trudnica.

Di Majo:Primer evropske solidarnosti

Zamenik italijanskog premijera i lider Pokreta pet zvezdica Luiđi Di Majo rekao je danas da odluka vlade da odbije migrante i odluka Španije da ih prihvati predstavlja prekretnu tačku u evropskoj migrantskoj krizi.

Di Majo je rekao i da odluka španskog premijera Pedra Sančesa da dopusti brodu sa 629 migranata da pristane u Valensiji stavlja reči solidarnosti evropskih zemalja u praksu, prenosi AP.

„Od sada, Italija nije sama i nadamo se da će i drugi evropski lideri pratiti Sančesov primer“, poručio je Di Majo na svom Fejsbuk nalogu.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...