Merkel: Trampovo odbijanje saopštenja G7 je „pomalo deprimirajuće“

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da ne podrži zajedničko saopštenje sa samita lidera G7 pomalo je deprimirajuća, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel

219

BERLIN – Teško je, ovog puta je bilo razočaravajuće, ali to nije kraj. Ponekada izgleda da američki predsednik misli da samo jedna strana pobeđuje, a svi drugi gube, rekla je Merkel sinoć u intervjuu za nemačku televiziju ARD po povratku sa samita G7 iz Kanade.

Ipak, dijalog sa američkim predsednikom se mora nastaviti i globalno partnerstvo nije okončano, naglasila je Merkel, dodajući ocenu da će dobri američko-evropski odnosi nadživeti Donalda Trampa.

„Kao i Kanada, Evropska unija takođe priprema kontramere protiv američkih carina na uvoz čelika i aluminijuma“, kazala je Merkel.

Vašington je nedavno uveo carine na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope, Kanade i Meksika.

Tramp je, u međuvremenu, nakon prevremenog odlaska sa samita G7 u kanadskoj pokrajini Kvebek, tokom leta avionon ka Singapuru, na Tviteru izneo niz optužbi na račun domaćina samita, kanadskog premijera Džastina Trudoa, za koje agencija AP navodi da su „napad bez presedana na nekog lidera zemlje koja je sused ili saveznik SAD“.

To se, inače, desilo tokom noći, baš kada je izgledalo da je na juče okončanom dvodnevnom samitu G7 bilo došlo do smanjivanja tenzija nastalih zbog Trampovih pretnji trgovinskim ratom.

Tramp, kojeg AP naziva „plahovitim Amerikancem“, objavio je tokom leta za Singapur, gde bi sutra trebalo da se sastane sa severnokorejskim vođom Kim Džong-unom, da je predstavnicima SAD na samitu G7 dao instrukcije da ne podrže zajedničko saopštenje sa Evropljanima i Japanom, iako se prethodno računalo da tekst ima podršku svih sedam članica grupe najrazvijenih zemalja sveta.

Sve je počelo nekoliko časova ranije kada je Trudo izašao pred novinare i kazao da su se svi lideri saglasili oko zajednički usaglašenog saopštenja. Kanadski premijer je potom rekao da je on Trampu ponovio da će američke carine naneti štetu industrijama i radicima obe zemlje i da ne bi „uživao“ u uvođenju mera odmazde, ali da ne bi u tome ni oklevao.

Prvo ćemo štititi svoje: Džastin Trido, kanadski premijer (AP Photo/Evan Vucci)

„Ja ću uvek štiti kanadske radnike i kanadske interese. Mi Kanađani jesmo učtivi, mi smo razumni, ali nećemo da dozvolimo da se sa nama poigravaju“, poručio je Trudo.

Tramp je tu izjavu čuo kada je već bio u predsedničkom avionu i odmah kreneo da tvituje i ljuto uzvraća.

„Na osnovu Džastinovih lažnih izjava, kao i činjenici da Kanada primenjuje ogromne carine nad našim farmerima, radnicima i kompanijama, dao sam instrukcije američkim predstavnicima da ne podrže saopštenje pošto razmatramo još i carine na strane automobile koji preplavljuju američko tržište!“, napisao je Tramp na društvenoj mreži.

Možda Vam se takođe svidi: