Tramp sa Kimom u „misiji mira“, prvi minut susreta biće presudan

Sva međunarodna pažnja usmerena je na Singapur i sutrašnji istorijski sastanak severnokorejskog lidera Kim Džong Una i američkog predsednika Donalda Trampa kojem će taj susret biti do sada najteži test na međunarodnoj sceni

5.312

SINGAPUR – Tramp će u toj, kako je sam nazvao „misiji mira“, pokušati sutra, u utorak, u razgovoru sa Kimom da lično ispregovara okončanje nuklearnog programa Severne Koreje.

Agencija AP navodi da je „impulsivnom američkom predsedniku“, na istorijskom prvom sastanku lidera dve zemlje, impulsivnost ispred planiranja. Naime, za razliku od tradicionalnih susreta šefova država gde veći deo posla visoki činovnici prema instrukcijama završe unapred, američki zvaničnici ukazuju da će jedina sigurna stvar uoči susreta u Singapuru biti – nepredvidljivost sagovornika.

Kim Džong Un je u Singapur stigao u kineskom boingu nekoliko sati pre američkog lidera (AP Photo/Wong Maye-E)

Tramp je juče stigao u Singapur, četiri sata posle Kima, a prethodnog dana je novinarima rekao da se „oseća samouvereno“.

„Smatram da Kim Džong Un želi da učini veliku stvar za svoj narod i on sad ima tu šansu, ali koju neće ponovo imati“, kazao je Tramp.

Direktor programa američko-korejske politike u Savetu Bele kuće za spoljne odnose Skot Snajder opisao je samit kao događaj koji je „producirao Kim Džong-Un, režirao ga južnokorejski predsednik Mun Džae-In, a inspirisao Donald Tramp“.

Američki predsednik je ranije izjavio da će ishod sastanka u mnogome zavisiti – od njegovog instikta. Kako je rekao, „već u prvom minutu“ sastanka sa Kimom on će sigurno znati da li je severnokorejski lider ozbiljan i kakav će biti ishod samita.

„Mislim da ću veoma brzo znati da li će se, ili neće, prema mom mišljenju, dogoditi nešto pozitivno. I ukoliko budem smatrao da se to neće dogoditi, neću trošiti svoje vreme. Neću ni njegovo vreme da trošim“, kazao je Tramp.

Agencija AP je prenela da su savetnici Bele kuće naveli da je Tramp, u danima nakon što je dobio prvi poziv od Kima, postao opsednut vizijom da je moguće da dobije Nobelovu nagradu za mir ukoliko se ostvare priželjkivanja o eventualnoj „denuklearizaciji“ Korejskog poluostrva. Ali, postoje i strahovanja da bi, zbog velike želje da postigne dogovor, Tramp mogao i da pristane na svaki dogovor, pa čak i na loš.

Kim se juče po dolasku sastao sa singapurskim premijerom Li Hsijen Lungom u predsedničkoj palati Astana.

„Ceo svet posmatra istorijski samit Demokratske Narodne Republike Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, i zahvaljujući vašim iskrenim naporima (…) u mogućnosti smo da završimo pripreme za istorijski samit“, rekao je Kim svom domaćinu.

Samit u Singapuru pratiće oko 3.000 novinara (AP Photo/Joseph Nair)

Samit u Singapuru pratiće 3.000 novinara kao i znatiželjnici širom sveta. Očigledno da je to odraz zebnje, ali i intenzivne globalne radoznalosti zbog iznenadnog Kimovog okretanja ka diplomatiji poslednjih nekoliko meseci.

Prethodno, Pjongjang je sproveo nekoliko nuklearnih ispitivanja prošle godine, lansirajući rakete dugog dometa preko mora u pravcu Japana, a što je izazvalo ozbiljne strahove od mogućeg velikog rata.

Predviđeno je da se Kim i Tramp sastanu u utorak u 9 sati po lokalnom vremenu (tri sata ujutru po beogradskom), radi razgovora o okončanju nuklearnog programa Severne Koreje i transformisanja te izolovane komunističke zemlje koja je pod oštrim međunarodnim sankcijama zbog svoje prkosne politike.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...