Brnabić: Cilj vlade je privreda zasnovana na novim tehnologijama i ekonomiji znanja

Na inicijativu premijerke Ane Brnabić danas je u Naučno tehnološkom parku u Beogradu održan prvi u nizu sastanaka predstavnika privrede i domaćih velikih kompanija, s jedne i startap i inovacionih firmi koje se bave razvojem hardvera i opreme s druge strane

285

BEOGRAD – Na sastanku su razmotreni načini saradnje s ciljem masovnije proizvodnje rešenja koje startap i inovacione kompanije razvijaju i podrške u nalaženju tržišta. Predsednica vlade je od predstavnika privrede čula na koji način država može da pomogne razvoj proizvodnih kapaciteta startap kompanija, kao i da se mlade startap kompanije povežu sa velikim privrednicima, kako bi zajedno napravile svojevrstan ekosistem koji podržava inovacije u Srbiji.

Predsednica Brnabić je istakla da je njena misija da podrži domaće privrednike i mlade talentovane ljude da u svojoj zemlji kreiraju novu vrednost i svoje inovacije plasiraju na svetsko tržište.

Sve snage usmeriti na ekonomiju znanja i savremene tehnologije (Pixabay.com)

„Naš cilj je da se srpska privreda zasniva na ekonomiji znanja, novim tehnologijama i kreativnim industrijama koje omogućavaju dobro plaćena zanimanja i dugoročno održiv ekonomski rast. Vlada ovo ne može sama, potrebno nam je povezivanje privrede i inovatora“, istakla je premijerka prilikom posete NTP Beograd.

Brnabić je naglasila da su inovacije i IKT sektor jedan od glavnih nosilaca privrednog rasta Srbije sa 20 odsto godišnje, dok je udeo IKT sektora u BDP-u oko pet odsto.

Kako bi se taj učinak dodatno povećao, država modernizuje i reformiše obrazovni sistem u skladu sa zahtevima četvrte industrijske revolucije.

Brnabić je podsetila da Vlada Srbije snažno podržava rad naučno-tehnoloških parkova i da, pored podrške NTP Beograd, gradi i novi NTP u Novom Sadu, a da bi u avgustu ove godine trebalo da počne izgradnja i NTP u Nišu.

Vlada Srbije, uz podršku Evropske investicione banke (EIB), ulaže više od 60 miliona evra u infrastrukturne projekte koji će podržati razvoj inovacija i preduzetništva.

IT sektor jedan od glavnih nosilaca privrednog rasta Srbije (Pixabay.com)

U Naučno-tehnološkom parku Beograd, posluje oko 60 visokotehnoloških startap kompanija u kojima radi više od 500 inženjera koji svoje znanje, ideje i kreativnost pretvaraju u nove tehnološke proizvode i usluge iz oblasti medicine, poljoprivrede, industrije, finansija.

Kompanije koje posluju u NTP Beograd prošle godine ostvarile su izvoz veći od 10 miliona evra.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije, NALED-a, kao i predstavnici kompanija Telekom, Komtrejd, Mikroelektronika, Moji brendovi, Roming solušns, Polihedra i drugi.

Među kompanijama koje razvijaju hardverska rešenja za proizvodnju, a koje je Brnabić obišla, nalazi se i PirateArt, koja se bavi izradom maski za protetska pomagala tehnologijom 3D štampe, prilagođenih individualnim potrebama svakog kupca, kao i Urbi Go koji je napravio pametnu baštu koja stanovnicima gradova omogućava da uz pomoć mobilne aplikacije tokom cele godine gaje biljke ili začine u svom stanu.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...