Od 15. juna nova pravila o deklarisanju hrane

Sve firme u Srbiji koje proizvode i deklarišu prehrambene proizvode od 15. juna moraće na deklaraciji da navedu energetsku vrednost proizvoda, količinu masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli. Ovo je novost koju propisuje Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane

493

BEOGRAD – Hrana koja je proizvedena, upakovana u ambalažu i deklarisana pre 15. juna i koja se nalazi u magacinima gotovih proizvoda kod proizvođača odnosno kod preduzeća koja stavljaju te proizvode u promet, može da se stavi u prodaju do isteka roka trajanja, a najkasnije do poslednjeg dana ove godine, rečeno je na okruglom stolu Ministartva poljoprivrede i Nacionalne alijanse za ekonomski razvoj (NALED).

Na predstavljanju „Vodiča za deklarisanje, označavanje i reklamiranje hrane“, Nenad Vujović, pomoćnik ministra poljoprivrede rekao je da je deklarisanje hrane jedan od najkompleksnijih poslova u kompanijama koje se bave proizvodnjom hrane.

„Deklarisanje je najbitniji oblik komunikacije sa potrošačem. Kako bi se izbeglo da se potrošac ne obmanjuje ova pravila o deklarisanju se proširuju i na internet marketing“, rekao je Vujović.

Odredbe novog Pravilnika, između ostalog, odnose se na poluproizvode od mesa, proizvode od mesa, kao i proizvode ribarstva i nalažu da se na deklaraciji mora navesti ukoliko je proizvodu dodata voda.

U slučaju ovih proizvoda koji sadrže komada mesa, dela ili celog trupa, sa ili bez kostiju, naziv hrane treba da sadrži navod o prisutnosti dodate vode, i to ukoliko dodata voda čini više od 5 procenata težine gotovog proizvoda, a nije tehnološki opravdana.

Učesnici okruglog stola o novim pravilima na deklaracijama

Prema Pravilniku, na nutritivnoj deklaraciji više neće biti moguće navoditi natrijum, već umesto toga, obavezno se na deklaraciji proizvoda navodi sadržaj soli.

Vladimir Čupić iz NALED-ovog Saveza za hranu i poljoprivredu kaže da je pravilnik veoma važan za preduzeća, posebno za ona koja izvoze svoje proizvode u EU.

Čupić je rekao da je prilagođavanje novim propisima „posao bez prestanka“ i da svako prilagođavanje od kompanija traži dodatni novac i vreme.

Pravilnik je definisao i veličinu slova, kao i obavezno mesto na samoj deklaraciji gde mora da stoje informacije za potrošače.

Onaj ko prodaje hranu na daljinu putem interneta (online) takođe će morati da ima deklaraciju na sajtu a firma mora biti registrovana.

Branislav Raketić iz Ministartva poljoprivrede rekao je da je ovom pravilniku prethodilo 11,12 verzija dok se nije došlo do konačne , kao i da će pravilnik obezbediti tačnije informisanje građana.

Proizvodi  koji su već upakovani i deklarisani mogu da budu u prometu do isteka roka trajanja, to se pre svega odnosi na one proizvode koji imaju rok trajanja od nekoliko godina a njih će posebno kontrolisati inspektori ministarstva poljoprivrede.

Pravilnik detaljnije uređuje i odgovornost firme u poslovanju hranom u okviru njihovog poslovanja, a koji imaju uticaj na informacije o hrani, opšte uslove za deklarisanje neupakovane hrane, kategorije hrane za koje se obavezno navodi zemlja porekla.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...