SANU odbio kandidaturu genetičara svetskog glasa Miodraga Stojkovića za dopisnog člana

Na Izbornoj skupštini Srpske akademije nauka i umetnosti 8. novembra biće razmatrano 26 kandidatura za dopisne članove Akademije i 18 za redovne, saopšteno jeu ponedeljak na konferenciji za novinare.

339

BEOGRAD – Potpredsednik SANU akademik Zoran Popović, koji je predstavio konačnu listu kandidata za izbor redovnih i dopisnih članova SANU, koja se dostavlja Izbornoj skupštini, naveo je da Akademija sada ima 133 člana i da ukoliko do novembra ne izgubi nijednog i 8. novembra bude izabrano svih 26 kandidata, imaće 159 članova, što je jedan manje od „numerus clauses“ koji su uveli prošlogodišnjom izmenom Statuta.

Sve napade i optužbe kandidata, koji se nisu našli na konačnoj listi, te u medijima govorili o propustima u proceduri, Popović je odbacio kao potpuno netačne i naglasio da nije napravljen nijedan prekšaj i da nema razloga da se procedura ponavlja.

On je rekao da se aktuelni izborni ciklus odvija pod načelno istim pravilima i sa istim vremenskim okvirom kao i niz prethodnih i primetio da je retko ko izabran iz prvog pokušaja.

Među onima koji se neće naći na Izbornoj skupštini, između ostalih su Dragan Simić, Slobodan Samardžić, Jelena Ðorđević, Zagorka Golubović, Dragoljub Mićunović, kao i lekari Lazar Davidovoić, Milan Nedeljković, Radan Džodić.

Glasanje po odeljenjima nisu prošli ni slikari Miloš Šobajić i Dobri Stojanović, kompozitori Zoran Erić i Ivana Stefanović, književnici Petar Zec, Zoran Živković, Srba Ignjatović, Milovan Vitezović, Jovan Zivlak, zatim arheolog Miomir Korać, istoričar Latinka Perović…

Povodom objavljivanje konačne liste kandidata za redovne i dopisne članove SANU oglasio se genetičar svetskog glasa Miodrag Stojković koji je na svom tviter nalogu napisao:

„Ako ste nezadovoljni, neka vam je za utehu da moj H indeks 60 (merilo uspešnosti naučnika) i 150 objavljenih radova nije bilo dovoljno za dopisnog člana SANU. Prošli su H 21, H 16 ili oni sa manje od 20 radova. Njima čestitke a SANU da prizna da kriterijumi postoje samo onako“.

Genetičar Miodrag Stojković jedini u našoj zemlji ima naučni H 60 indeks, izračunali su Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ u Beogradu i Gugl skolar, pretraživač naučnih radova

H-indeks služi kao merilo uspešnosti naučnika, ujedno vrednujući broj objavljenih radova i broj citata tih radova u svetu nauke. Prema navodima iz SANU, indeks H 20 označava uspešnog, H 40 izuzetnog naučnika, a H 60 i više jedinstvenog naučnika.

Ovaj genetičar svetskog glasa posle dugogodišnjeg istraživačkog rada u najprestižnijm univerzitetskim klinikama i laboratorijama živi i radi u Leskovcu, gde je sa suprugom Petrom otvorio Specijalnu bolnicu za lečenje steriliteta – SPEBO. Objavio je blizu 140 radova u prestižnim evropskim, američkim, kineskim i indijskim časopisima u oblasti biologije matičnih ćelija i embriologije. Njegove radove citirali su drugi naučnici čak 93.000 puta.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...