Trivan: Ne zanima me reakcija Zapada, bitan je cilj

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da ga ne zanimaju reakcije zapadnih zemalja na Koordinaciono telo pri tom ministarstvu za istraživanje posledica NATO bombardovanja, već samo cilj koji je postavljen, a to je otkrivanje činjenica naučno-istraživačkim radom

335

BEOGRAD – Trivan je rekao da sadašnje zapadne administracije generalno ne snose odgovornost za to što se dogodillo, pa da se on nada da će one stručno-tehnički pomoći da se dođe do rešenja i zaključaka.

„Ne mislim da je teško i loše u odnosima između zemalja reći izvini, jer to je uradio neko drugi, ne oni koji su sad na vlasti. Tu se krije prostor za mudru svetsku politiku“, rekao je Trivan na TV Pink.

Povodom spekulacija da je osnivanje tela čisto politička priča, ministar zaštite životne sredine poručio je da to nije tačno, jer će se telo baviti isključivo naukom i objasnio da će u njegovom radu učestvovati i ministarstva zdravlja, odbrane i obrazovanja, ali da će po potrebi biti uključene i druge institucije.

Upitan koliko će vremenski taj proces trajati, Trivan je rekao da nema odgovor na to pitanje, da se sa istraživanjem neće žuriti, ali i da garantuje da će se otvoriti neka pitanja „o kojima nismo ni sanjali“.

„Ne znam koliko će proces trajati, nek traje koliko je potrebno, ali neka se posao završi kako treba. Kada dođemo do podataka da oni u međunarodnoj zajednici budu prihvaćeni kao validni, kako bismo pružili dokaze“, dodao je ministar.

Istakao je i da su u čitav proces uključeni vrhunski naučnici, a da će se javnost redovno izveštavati o toku procesa.

Na pitanje da li će istraživanja biti rađena i na teritoriji Kosova i Metohije, Trivan je rekao da je i tamo bačena ogromna količina municije sa osiromašenim uranijumom, te da su naučnici spemni da odu tamo, a da ostaje pitanje odnosa sa lokalnim prištinskim vlastima, i da ekološka pitanja nisu politička.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...