Promenom zakona do lakšeg upisa promene pola

Predlog Vlade Srbije i resornog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave o izmeni Zakona o upisu u matične knjige rođenih olakšaće pravnu proceduru za upis promene pola, smatra poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković

243

BEOGRAD – Poverenica ističe da je u svojim redovnim godišnjim izveštajima davala preporuku koja se odnosila na unapređenje pravnog položaja transpolnih osoba kako bi se omogućilo da novi identitet u potpunosti integrišu u svoj privatni i profesionalni život, uz puno poštovanje prava na privatnost.

Brankica Janković je rekla da je po ovom osnovu ta institucija prethodih godina dobijala pritužbe građana i građanki. Na ovaj način, ispunjena je još jedna od preporuka Poverenika, datih u cilju unapređenja poštovanja principa ravnopravnosti.

„Verujem da je ovo deo procesa koji će dovesti do stvarnog unapređenja položaja transpolnih i transrodnih osoba, i doprineti daljoj izgradnji društva u kome osobe drugačijih rodnih identiteta mogu da uživaju sva prava i da ravnopravno budu deo zajednice“, poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...