Vulin: Srbi i Rusi uvek bili na istoj, boljoj strani sveta

Ministar Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbi i Rusi dele istoriju i to ne samo zato što su rođeni kao Sloveni i što su pravoslavci, već i zato što su izabrali da dele vrednosti zbog kojih su uvek bili na istoj strani sveta

249

Beograd – U okviru obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije danas je organizovana volonterska akcija uređenja Ruskog Nekropolja na Novom groblju u Beogradu.

Akciji su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, patrijarh srpski Irinej, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev i predstavnici kompanije „Gasprom njeft“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je da su „Srbi i Rusi uvek bili na istoj, boljoj strani sveta i nikada nisu propustili da se svrstaju baš tamo gde su sloboda i istina. Nas su, osim zajedničkog porekla i zajedničke religije, povezali i držali zajedno kroz istoriju vrednosti zbog kojih živimo i zbog kojih umiremo – sloboda iznad svega“, istakao je Vulin.

„Zamislite da nema doprinosa Srba i Rusa pobedama u Prvom i Drugom svetskom ratu, da li bi se istorija sveta pisala na isti način? Ko bi danas vladao svetom da Srbi i Rusi nisu u Prvom i Drugom svetskom ratu dali tako sjajan i tako strašan doprinos pobedi slobode“, rekao je Vulin i upitao kakav bi bio svet da Srbi i Rusi nisu delili zajedničku istoriju i da nisu delili zajedničke vrednosti.

Ruski Nekropolj je najveća spomen-grobnica ruskih emigranata u svetu i istovremeno jedinstven spomenik bratskih odnosa dva naroda – srpskog i ruskog.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...