Amerika prva počela, nastavlja se trgovinski rat između najrazvijenijih zemalja

Zaštitne carine koje Tramp uveo na uvoz evropskog i kineskog čelika (25%) i aluminijuma (15%) dobile su munjevit odgovor. I Evropska unija kao i Kina uzvratile su kontra merama. Slične mere pripremaju Kanada, Meksiko, Indija..

7.318

Zemlje članice EU jednoglasno su odobrile sankcije protiv SAD, glasajući za uvođenje tarifa na uvoz određenih američkih proizvoda, javljaju francuski mediji.

Primenu ovih mera je jednoglasno usvojilo 28 država članica EU i Evropska komisija će preduzeti korake kako bi one stupile na snagu, prenosi BFM televizija, pozivajući se na neimenovane evropske izvore.

Evropske kontramere mogu da, potpuno zakonito, stupe na snagu počev od 20. juna, ali bi EU mogla da sačeka 1. jul kako bi reagovala u isto vreme kada i Kanada, koju je Vašington takodje sankcionisao, a koja želi da prvog dana narednog meseca lansira svoje protivmere, navode diplomatski izvori.

Na evropskoj listi su desetine američkih proizvoda među kojima su neki veoma simbolični, kao što su viski, motori marke „Harli-Dejvidson“ i džins.

Pomenutu listu je EU dostavila STO 18. maja, a roba koja je na njoj navedena proizvodi se na američkoj teritoriji.

Kina je juče saopštila da odmah uvodi nove carine na američko meso, voće i druge proizvode.

Od juče su na snazi nove kineske carine, uvećane za 25 odsto, na američku svinjetinu, lomljeni aluminijum i neke druge proizvode, saopštilo je ministarstvo finansija, dodajući da je takođe za 15 odsto povećalo tarife na uvoz jabuka, badema i drugih poljopriverdnih proizvoda iz SAD.

Kineska Komisija za carine povećava carinsku stopu na osam uvezenih američkih proizvoda, među kojima je i svinjetina, za 25 odsto.

Takođe, uvodi novu carinu od 15 odsto na 120 proizvoda koje Kina uvozi iz SAD, među kojima je i voće.

Svetska trgovinska organizacija je upozorila da eskalacija trgovinskih napetosti izmedju velikih ekonomskih sila i pretnja povratka protekcionizmu mogu ugroziti snažan rast svetske trgovine.

Rast je za ovu godinu procenjuje na 4,4 odsto, rekao je šef Svetske trgovinske organizacije Roberto Asevedo.

STO je povećala svoju prognozu rasta globalne trgovine za 2018. na 4,4 odsto, dok je prethodna iznosila 3,2 odsto.
Po njegovim rečima, „spirala kaznenih mera“ je „poslednje što svetskoj ekonomiji treba“.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...