Vulin na 18. zavičajnom zboru: Niko ne sme da nas deli

Na Selištu, u Bukovcu kod Novog Sada, danas je održan 18. zavičajni zbor s ciljem da se očuvaju identit, kultura, tradicija i običaji Srba iz Krajine

470

NOVI SAD – Manifestaciji, koju organizuju Zavičajno udruženje „Manjača” i Savez krajiških udruženja, prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, predstavnici Pokrajinske vlasti i Republike Srpske i drugi.

Vulin je tom prilikom istakao da je reč o manifestaciji koja je vrlo važna i koja će sigurno nastaviti da postoji, ne zato što to neko želi ili naređuje, već zato što je to prirodna potreba svih onih koji su došli iz nekih drugih krajeva u Vojvodinu, da sačuvaju ono što ih je učinilo vrednim pamćenja i vrednim ponavljanja.

„Vojvodina je bogatija zato što su u nju došli Srbi sa drugih prostora, baš kao što su i oni postali bolji time što su upili ovu ravnicu. Ne smemo dozvoliti da nas bilo ko deli. Ovde niko nikoga ne sme da pita kada je došao i odakle je došao, rekao je ministar odbrane dodavši da ova zemlja pripada svima“, rekao je on.

Direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Autonomne pokrajine Vojvodine Duško Chutilo, istakao je da je i ove godine pokrajinska vlada finansijski podržala Zavičajni zbor u Bukovcu, događaj koji pokazuje na koji način Srbi iz Krajine na ovim prostorima neguju svoju kulturu, običaje i tradiciju.

Ranka Srdić Milić, predsednica Saveza krajiških udruženja istakla je da je ovogodišnja manifestacija Zavičajni zbor okupila veliki broj posetilaca i da su se oni, kao domaćini potrudili da prikažu sve ono što predstavlja Srbe iz Krajine.

Tokom celog dana organizovane su sportsko-viteške discipline, a i ove godine, tradicionalno, najveću pažnju je privuklo takmičenje u košenju trave.

U bogatom kulturno-zabavnom programu nastupali su folklorni ansambli, pesnici, glumci, guslari, diplari, a danas su se na Fruškoj gori mogli čuti i zvuci frule, tambure i dvojnica.

Najveća manifestacija iz kulture i tradicije krajiških Srba okupila je veliki broj prognanih i raseljenih u akcijama „Bljesak” i „Oluja”, kada su 1995. godine hrvatske vojne, paravojne i policijske snage s vekovnih ognjišta proterale više od 200.000 Srba, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...