Kod ostrva Jabuka tone turski brod koji prenosi opasan teret

Voda je prodrla u mašinsko odeljenje broda dužine 85 metara sa 13 članova posade (11 državljana Turske i dva državljana Indije), a kapetan je zatražio pomoć jutros oko četiri sata

297

Turski teretni brod Haksa koji prevozi opasan teret doživeo je havariju i tone kod hrvatskog ostrva Jabuka u Jadranskom moru.

Voda je prodrla u mašinsko odeljenje broda dužine 85 metara s 13 članova posade (11 državljana Turske i dva državljana Indije), a posada je zatražila pomoć jutros oko četiri sata

Brod prevozi 3000 metričnih tona sinter magnezita, materijala koji se koristi u proizvodnji vatrostalnih materijala, a dodatnu opasnost predstavlja pogonsko gorivo i mazivo, kojeg u brodskim spremnicima ima oko 70 tona.

Odmah je pokrenuta zajednička spasilačka akcija Hrvatske i Italiji, posada je evakuisana i niko nije povređen, Trenutno nije uočeno onečišćenje mora. Evakuisani članovi posade su na putu prema Splitu, ali kapetan je sa još četiri člana posade odlučio da ostatine na brodu dok god to bude moguće.

Zapovjednici Valcadorea i Hakse su u koordinaciji s MRCC Rijeka postupak evakuacije posade započeli u 06.05, s tim da je zapovjednik turskog teretnog broda odlučio ostati s još četiri člana posade na tonućem brodu, dok god to bude moguće.

Na mestu havarije trenutno more nije zagađeno, ali budući da turskbezbednosti plovidbe Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture pokrenula je sve protokole radi sprečavanja i saniranja eventualnog zagađenja mora .

Izvor Index.hr
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...