Canakopulos: Grčka od sad samo broji prijatelje na Balkanu

Sporazum Atine i Skoplja će ubrzati makedonske izglede za pristupanje Evropskoj uniji, ali i Albanije i Srbije, tvrdi portparol grčke vlade Diimitris Canakopulos

246

ATINA – Grčka postaje vodeća zemlja na Balkanu, ne korišćenjem sile, već postavljanjem primera saradnje i solidarnosti, izjavio je danas državni sekretar i portparol grčke vlade Diimitris Canakopulos.

„Od sada, naša zemlja će brojati samo prijatelje na Balkanu“, rekao je Canakopulos optuživški lidera opozicione stranke Nova demokratija Kirjakosa Micotakisa za „opasan stav“ koji ih vodi ka ujedinjenju sa „najekstremnijim i nacionalističkim krugovima u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji“, prenosi ANA.

Canakopulos je naglasio da će današnji sporazum koji su potpisali Atina i Skoplje ubrzati makedonske izglede za pristupanje Evropskoj uniji, ali isto uraditi i za Albaniju i za Srbiju.

On je naglasio da Grčka nije imala problema sa postojanjem makedonskog jezika do ranih 90-ih godina prošlog veka.

„Prigovori izneti 90-ih godina u javnim raspravama raznih strana jasno predstavljaju okvir istorijski neznaličkog i nacionalističkog osećaja koji skriva stvarnost i za cilj ima samo da dezinformiše i stvara utiske“, rekao je Canakopulos, dodajući da je postojanje makedonskog jezika ranije prihvatila grčka akademska zajednica.

Grčka i Makedonija potpisale su juče sporazum po kome će novo ime bivše jugoslovenske republike biti Republika Severna Makedonija.

Sporazum treba još da protvrde parlamenti dve zemlje, a u Makedoniji i građani na referendumu.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...