Kosovo i Albanija potpisali novi protokol o saradnji

Protokol su u potpisali ministar kulture, omladine i sporta Kosova Kujtim Gaši i ministarka kulture Albanije Mirelja Kumbaro-Furdži. Predviđena je zajednička digitalizacija nasledja

287

PRIŠTINA  – Kosovo i Albanija potpisali su danas u Prizrenu peti protokol o saradnji i zajednički kulturni kalendar kojim su predvidjene zajedničke aktivnosti Prištine i Tirane.

Protokol su u potpisali ministar kulture, omladine i sporta Kosova Kujtim Gaši i ministarka kulture Albanije Mirelja Kumbaro-Furdži.

Predviđena je zajednička digitalizacija nasledja i osposobljavanje u oblasti restauracije i konzervacije kao i izložbe iz oblasti arheologije i muzeja.

Biće organizovan svenacionalni festival pozorišta, tokom kojeg će biti izvedene predstave na Kosovu i u Albaniji, dok će u oblasti filma prikazati pet premijera filmova.

Gaši je zahvalio ministarki Kumbaro-Furdži na nesebičnom anagažovanju za prijem Kosova u Unesko.

„Kultura najbolje dokazuje da sem admnistrativnih nema drugih granica izmedju Kosova i Albanije“, poručila je albanska ministarka. Dve zemlje su se saglasile o zajedničkim kulturnim aktivnostima protokolom koji je zasnovan na zajedničkoj izjavi za stratešku saradnju Vlada Kosova i Albanije, potpisanim 11. januara 2014. godine u Prizrenu.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...