Nova laboratorija KCS jedna od pet u svetu

Klinički centar Srbije dobio je jednu od pet najsavremenijih biomedicinskih laboratorija u svetu, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je ona poslednja reč tehnologije i da konačno predstavlja normalnu sredinu za sve ljude koji će tu raditi analize

324

BEOGRAD – Ministar zdravlja Srbije je ukazao da je nova laboratorija, nedavno puštena u rad, važna ne samo za pacijente, već i zaposlene, koji neće imati dodir sa bilo kojim delom analize, tako da ništa neće moći da utiče na rezultate.

„To je neophodno, jer jako je bitno da dobijete pravi rezultat i dijagnozu. Centralna laboratorija zameniće sve manje koje su postojale u okviru KC“, rekao je Lončar na TV Pink i dodao da će laboratorija raditi neprekidno.

Takođe, on je objasnio da će se obrađivati 5.000 uzoraka za sat vremena, što je više od 12 miliona analiza godišnje.

Takvih laboratorija, kaže, postoji samo četiri u svetu, i to u Nemačkoj, Engleskoj, Belgiji i Izraelu.

Ministar je podsetio i da je prošle nedelje u Zdravstvenom centru u Užicu urađena 100. kardiohirurška operacija, što je, dodaje, posebno važno kako bi se zahtevne operacije radile i na lokalu, i na taj način olakšalo pacijentima.

Pohvalio je i novu angio-salu u KBC Bežanijska kosa, gde neće više biti lista čekanja i gde će pacijentima odmah biti ukazana pomoć, jer sale neće biti zauzete.

„To je samo delić onoga što je urađeno. Kada zateknete zdravstvo u katastrofalnoj situaciji, onda radite sve. Ipak, ni ovo nije dovoljno, mora još da se radi“, poručio je Lončar.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...