Facebook i Google će ubuduće ovo morati da kupuju

Odbor za pravne poslove Evropskog parlamenta podržao je danas Direktivu o autorskim pravima koja se odnosi na zakon o autorskim pravima u dobu interneta

279

BRISEL – Usvajanjem pomenutog zakona, platforme poput Facebook i Google moraće da kupuju licence od medijskih kompanija pre nego što naprave link za njihove priče.

Istovremeno, sve objavljeno na Interenetu u EU moraće da prođe proveru kršenja autorskih prava.

”Odobrenje nove Direktive o autorskim pravima u Odboru za pravne poslove Evropskog parlamenta predstavlja korak napred u prilagođavanju važećih pravila o autorskim pravima Evropske unije na novu realnost i poslovne modele 21. veka“, rekao je autor izveštaja Aksel Vos.

Direktivu o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu predložila je Evropska komisija 2016. godine.

Nova direktiva uvodi nova pravila koja se odnose na prava izdavača, razmatra problem razlike u vrednostima koji se odnosi na činjenicu da Internet platforme ne nose nikakvu pravnu odgovornost kada je reč o sadržajima zaštićenim autorskim pravima koji su korisnici ”okačili” na njihovu veb lokaciju.

Nova pravila bi trebalo da pojednostave prodaju autorskog sadržaja na teritoriji cele EU i harmonizuje pravila među zemljma članicama.

Novim pravilima osiguraće se nadoknade za direktno i indirektno korišćenje autorskih dela, a sindikati i druge organizacije koje zastupaju autore će imati mehanizam za rešavanje sporova u ovoj oblasti, navode u Evropskom parlamentu.

Pošto je prošla Odbor za pravne poslove Direktiva o autorskim pravima naćiće se na glasanju pred Evropskim parlamentom tokom 2019. godine.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...