Mit i istina o pranju ruku (VIDEO)

Američko istraživanje pokazuje šta je ključni faktor za higijenu ruku

740

Većina nas veruje da su za dobro pranje ruku presudni faktori topla voda i antibakterijski sapun. Što veća temeratura vode i što jači sapun – pa će i nečistoće sa dlanova i prstiju biti bolje uklonjene, uvreženo je mišljenje kojem robujemo. Da li je ovo mit ili isitina?

Kako pokazuju rezultati studije sprovedene na američkom Univerzitetu Rutgers u Nju Brunsviku, za dobro pranje ruku nisu presudni ni toplota vode, a ni količina i kvalitet sapuna. Učesnici istraživanja su dobijali zadatke da ruke peru sa nekoliko vrsta sapuna, koje su koristili u različitim količinama i pomoću vode čija temperatura je varirala od 15 do 38 stepeni Celzijusa. Nakon toga, proverom bakterijskog statusa je utvrdjeno da ni jedan od ovih faktora nije bio presudan za higijenu ruku. Bakterije i druge nečistoće su bile uspešno uklonjene, bez obzira na to da li je voda bila hladna ili vruća, kao ni na kvalitet i količinu sapuna.
Kao ključan faktor pokazalo se nešto sasvim drugo – vreme pranja ruku.
Šef istraživačkog tima sa Univerziteta Rutgers, profesor Donald Šafner, objasnio je da pranje ruku mora da traje najmanje 20 sekundi, kako bi imalo efekta. Važno je da se svi delovi šake, uključujući i prostor izneđu prstiju temeljno istrljaju, jer na taj način će sve nečistoće biti uklonjene – bez obzira kakvog je kvaliteta sapun i koje je temperature voda koju koristimo.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...