Pahor neće u cajtnot za predlaganje mandatara

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas da neće čekati krajnji rok od 30 dana za predlaganje mandatara za sastav nove vlade

223

LJUBLJANA – Slovenački predsednik je pozvao stranke u novom sazivu parlamenta na saradnju kako bi se nova vlada formirala i obezbedila politička stabilnost.

„Bezbednost naše države, naše blagostanje i ugled zavise od sposobnosti i spremnosti na saradnju“, kazao je Pahor u uvodu konstitutivne sednice novog parlamenta.

Hina podseća da su slovenački birači na izborima 3. juna izabrali 90 novih poslanika iz čak devet stranaka što otežava dogovor o novoj vladajućoj koaliciji.

Pahor je ocenio da bi zbog velikog broja stranaka i političkih opcija vlada mogla da bude sastavljena tek krajem avgusta.

Prema slovenačkom zakonu, parlament prvo natpolovičnom većinom i tajnim glasanjem bira mandatara, a nakon toga istu većinu mora da dobije i cela predložena vlada.

Hina navodi da su kandidati za mandatara Janez Janša čija je Slovenačka demokratska stranka (SDS) na izborima osvojila 26 poslaničkih mesta, a ako Janša ne uspe da sastavi novu koaliciju, kao drugi potencijalni mandatar priliku će dobiti Marjan Šarec koji sa Listom Marjana Šareca (LMŠ) u novom parlamentu ima 13 poslanika, a podržavaju ga i stranke levice.

Slovenački parlament sutra bi trebalo da glasa o predsedniku novog parlamenta, a Šarec je najavio da će predložiti Mateja Tonina, predsednika demohrišćanske stranke Nova Slovenija (BSI), što bi otvorilo prostor formiranju mešovite desno-leve koalicije.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...