Veto Holandije na početak pregovora o članstvu EU i Albanije

Na samitu Unije sledeće nedelje Tirana je trebalo da dobije odobrenje za početak pregovora o članstvu

538

BRISEL – Holandski parlament blokirao je otvaranje pristupnih pregovora Albanije s Evropskom unijom uoči samita Unije sledeće nedelje gde je Tirana trebalo da dobije odobrenje za početak pregovora o članstvu.

Više od polovine poslanika, 76 od 150 uključujući poslanike koji podržavaju vladu premijera Marka Rutea, blokiralo je početak pregovora Albanije s EU navodeći „ozbiljnu zabrinutosti oko borbe protiv korupcije“, preneo je portal Euraktiv.

Početak razgovara o članstvu Albanije i Makedonije u EU podržale su socijaldemokrate i zeleni koji imaju ukupno 33 poslanika. Oni ocenjuje da će te balkanske zemlje raditi na vladavini prava, borbi protiv kriminala i korupcije ako imaju jasnu perspektivu učlanjenja.

Poslanik demohrišćana Martin van Helvert je rekao da Holandija uvidja sve veći uticaj Rusije i Kine na Zapadnom Balkanu, ali da nema razloga praviti kompromise oko kriterijuma za učlanjenje.

Euroaktiv navodi i da u slučaju Makedonije, koja je postigla istorijski sporazum s Grčkom o imenu, nije izvesno da će na samitu dobiti odobrenje za početak pristupnih pregovora pošto bi Austrija mogla da blokira tu odluku

Savet EU za opšte poslove će u ponedeljak i utorak razmatrati početak pristupnih pregovora Albanije i Makedonije, kao i otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom. U četvrtak i petak je sastanak šefova držva i vlada članica Unije.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...