Jelena Milić: Podela Kosova najmanje loše rešenje

Centar za evroatlantske studije (CEAS) izneo je predlog o podeli Kosova, kaže za "Kurir" direktorka te organizacije Jelena Milić i dodaje da bi Zapad o tome trebalo da razmisli kao o najmanje lošem rešenju.

307

BEOGRAD – Kako se navodi, CEAS je sačinio predlog o korekciji administrativne linije između Srbije i Kosova, „što bi bio podsticaj za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, imajući u vidu da su pregovori u sadašnjem formatu pod okriljem EU u potpunom ćorsokaku“.

Prema predlogu CEAS, linija razgraničenja Srbije i Kosova „manje-više bi išla duž sadašnje četiri opštine na severu Kosova (severna Mitrovica, Zvečan, Zubin potok i Leposavić), koje su naseljene pretežno srpskim stanovništvom“, prenosi „Kurir“.

Milićeva ukazuje da CEAS ne predlaže razgraničavanje po etničkoj liniji i da ne uključuje tri opštine sa albanskim stanovništvom na jugu Srbije, već samo četiri na severu Kosova.

„Predlog ima u vidu nove regionalne okolnosti, poput činjenice da su Albanija i Crna Gora u NATO, a Makedonija na dobrom putu, tako da su sada neutemeljeni nekadašnji strahovi o domino efektu koji bi korekcija administrativne linije Srbije i Kosova izazvala na Balkanu“, kaže Jelena Milić.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...