Počeo sastanak Vučića, Tačija i Federike Mogerini

Na sastanku se razgovara o elementima sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

367
BEOGRAD – U Briselu je danas počeo trojni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Kosova Hašima Tačija i visoke predstavnica Evropske unije Federika Mogerini, javila je Radio-televizija Srbije.
Tom sastanku su prethodili odvojeni susreti Federike Mogerine s predsednicima Srbije i Kosova.Prema najavama, na sastanku bi trebalo da se razgovara o elementima sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić je izjavio pred sastanak da nije ni optimista, ni pesimista i da je posao državne delegacije da štiti interese svog naroda.

Predsednik Kosova Hasim Tači je rekao da će se na sastanku u Briselu razmotriti ostvarivanje svih dosadašnjih sporazuma i sagledati mogućnosti za postizanje konačnog, pravno-obavezujućeg sporazuma Kosova sa Srbijom.

Ova runda dijaloga je prva posle marta ove godine i diplomate u Briselu kažu da je u medjuvremenu došlo do krize u pregovorima, uz sukobe i neslaganja u vlasti i političkim krugovima u Prištini, ali i stavu Beograda da EU ništa ne čini da privoli Prištinu da ispoštuje ključni deo Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...