CINS: Šabiću tužba zbog slučaja Siniše Malog

Republičko javno tužilaštvo podnelo tužbu protiv Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića

246

BEOGRAD – Tužba je podneta, kako prenosi Beta, s ciljem poništavanja odluke po kojoj bi Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) trebalo da dobije informacije o postupku protiv nekadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog zbog neprijavljivanja imovine i prihoda.

Kako navodi CINS, to je 32. tužba kojom se osporavaju Poverenikova rešenja u poslednjih nekoliko godina.

„Ubedjen sam da je ova tužba jedan u nizu poteza kojim tužilaštvo nanosi štetu i inače poljuljanom ugledu tužilaštva kod nas“, rekao je Šabić za CINS.

Iako je Republičko tužilaštvo inicijalno obavestilo Poverenika da tužbe neće biti, posle pet dana na njegovu adresu je stigao novi dopis u kome se kaže da je tužba ipak podneta zbog dopunjene inicijative Višeg javnog tužilaštva.

Tužba je pokrenuta pred Upravnim sudom sa ciljem da se odluka Poverenika poništi jer se smatra da je tim aktom povredjen zakon na štetu javnog interesa.

Iz Republičkog tužilaštva nije odgovoreno na pitanja CINS-a zbog čega je tužba ipak podneta i zbog čega to tužilaštvo smatra da nije u interesu javnosti da se novinarima CINS-a dostavi dokumentacije o slučaju Siniše Malog.

CINS je u oktobru 2017. tražio od Višeg javnog tužilaštva dokumentaciju o postupku protiv tada gradonačelnika Beograda, a danas ministra finansija Siniše Malog. Postupak je pokrenut na osnovu izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije iz 2016, zbog sumnje u neprijavljivanje imovine i prihoda.

Više tužilaštvo je odbilo zahtev CINS-a uz obrazloženje da se krivični postupak protiv Malog „vodi pod oznakom stepen tajnosti strogo poverljivo“ i da zbog toga ne može da pošalje tražena dokumenta.

Poverenik je u februaru 2018. doneo odluku da obrazloženje Višeg tužilaštva nije u skladu sa zakonom i da dokumentacija mora biti poslata redakciji CINS-a u roku od pet dana.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...