Edi Rama: Migranti kao toksični otpad

Albanski premijer Edi Rama kategorički je odbio da njegova zemlja otvori kampove za migrante spasene u moru kako je pominjala Evropska unija

481

BERLIN – „Nikad nećemo prihvatiti takve kampove za evropske izbeglice“ jer to se svodi na „istovarivanje očajnih ljudi koje niko neće, bilo gde, kao toksični otpad“, rekao je Rama za nemački list Bild.

Suočena s političkom krizom oko migranata, EU planira formiranje centara za iskrcavanje migranata spasenih u moru, uključujući i van teritorije Evropske unije. Cilj je da se izbegne diplomatska svadja oko toga gde će migranti biti iskrcani, kako se sada dogadja, i da se u taj posao uključe i zemlje van Unije.

Albanija je spremna da pomogne EU, ali Rama je odbio postavljanje takvih kampova u njegovoj zemlji čak i u okviru pristupanja Evropskoj uniji.

„Izbeglička kriza treba da se rešava nezavisno od sadašnje faze naših nastojanja da pristupimo Uniji“, rekao je on.

Ideja o formiranju centara za iskrcavanje migranata, koja se dovodi u pitanje i oko uskljadjenosti sa medjunarodnim pravom, uključena je u nacrt zaključaka evropskog samita koji će se održati 28. i 29. juna u Briselu, u kontekstu velikih podela medju zemljama Unije oko migrantskog pritiska.

Tunis i Albanija se redovno pominju kao zemlje koje bi mogle da prihvate takve centre, iako za sada ni jedna zemlja nije izrazila želju da ih prihvati, rekao je evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos.

Zemlje EU složile su se juče u Luksemburgu da otvore pristupne pregovore s Albanijom i Makedonijom u junu 2019. ali uz brojne uslove o nastavku reformi u tim zemljama.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...