Stižu prinudni upravnici

Od 40.000 stambenih zajednica, koliko ih ima u Srbiji, bez upravnika je 4.600 eograd -- je da u Srbiji ima 40.000 stambenih zajednica

247

BEOGRAD – Rukovodilac Centra za edukaciju Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević izjavila je da te stambene jedinice mogu očekivati prinudne upravnike.

Kovačević je za RTS rekla da su odbornici Skupštine grada Beograda utvrđivanjem cene za prinudne upravnike, postupili u skladu sa instrukcijama Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje su donete krajem prošle godine, a kojima su utvrđeni kriterijumi kako će se utvrđivati naknada.

„Naknada polazi od prosečne neto zarade u jedinici lokalne samouprave, od broja posebnih i samostalnih delova zgrade, a to su – stan, garaža, garažno mesto poslovni prostor, gražni boks i od namene tih delova. To znači da će vlasnici stanova plaćati jednu naknadu u odnosu na vlasnike gražnih mesta“, rekla je rukovodilac Centra.

Prema njenim rečima, iako se očekivalo Beograd ipak nije najskuplji.

„U Zrenjaninu je naknada za prinudne upravnike oko 311 dinara, a u Beogradu 240. Prinudni upravnik je profesionalni upravnik i on obavlja iste poslove kao profesionalni upravnik. Upravljaće održavanjem zgrade dok se stanari ne odluče da odaberu medju sobom upravnika ili profesionalnog upravnika“, objasnila je ona.

„Zajednice sada mogu da očekuju prinudnog upravnika. Ima 750 upravnika registrovanih u PKS, a svakako najviše ih je u Beogradu i možemo očekivati da će biti dovoljno prinudnih upravnika, jer veliki broj radi sa preko 50 zgrada“, kazala je Kovačević.

Kovačević je, takođe, imala poruku i za mlade. Preporučila im je da što pre počnu da rade. „Svako ko nema nameru da se dalje obrazuje i ko želi da se osamostali što pre, neka izabere neke od dualnih obrazovnih profila, a biće možda 13 novih profila“, napomenula je ona.

Kaže da se traži IT znanje, da neki profili traju četiri godine i da svako ko se opredeli za dualno obrazovanje može da nastavi sa školovanjem ukoliko to želi.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...