U Hrvatskoj je zarobljeno tri milijarde evra srpske imovine, a sada njih 28 sprema TUŽBU

Industrija mesa "Bek" u stečaju iz Zrenjanina prva je firma iz Srbije koja je podnela predstavku Komitetu za ljudska prava Ujedinjenim nacijama u Ženevi protiv Republike Hrvatske, kako bi povratila svoju imovinu u toj državi

287

To isto će učiniti i preduzeće za održavanje putne mreže „Vojput“ iz Subotice, kao i nekadašnji mesni gigant „Servo Mihalj“ iz Zrenjanina.

Do novembra u planu da se predstavka podnese za ukupno 28 firmi. Procenuje se da vrednost imovine čak 180 srpskih preduzeća i banaka koja se nalaze u Hrvatskoj prevazilazi tri milijarde evra. „Bek“ je svoju imovinu, baš kao i ostale srpske firme u Hrvatskoj, izgubio uredbom iz maja 1992. godine. Tim dokumentom su tamošnje vlasti zabranile raspolaganje imovinom u vlasništvu „institucija, republika, preduzeća i drugih pravnih osoba iz bivših jugoslovenskih država“, prenosi Blic.

U međuvremenu je na Hrvatski fond za privatizaciju upisana ta imovina, odnosno drugim rečima ona je podržavljena. Složena pravna situacija za srpske firme dodatno je zakomplikovao prošlomesečno usvajanje Zakona o upravljanju državnom imovinom, koji omogućava da se imovina srpskih firmi izda u zakup na 30 godina. To podrazumeva ne samo korišćenje tuđe imovine koje su srpske firme kupile ili gradile sopstvenim novcem, već i mogućnost njihovog otkupa.

Advokat Zoran Ristić iz Udruženja „Oduzeta imovina“ kaže da „Bek“ ima u vlasništvu kuću koja se nalazi u Rijeci, a ova nekretnina bi mogla već sutra da bude vraćena pravim vlasnicima.

– Zgradu je „Bek“ kupio 1958. godine, za nju je platio porez, uknjižio kao vlasnik i skoro je istom stanju kakva je bila pre četiri decenije. Objekat je služio kao skladište i magacin, i bio je firmin logistički centar za Istru i Kvarner. Već na početku rata ova imovina je podržavljena, a do danas, bez obzira na sve sporazume i tužbe, „Beku“ nije vraćena, niti je za nju dobijeno bilo kakvo obeštećenje – ističe Zoran Ristić.

„Bekovu“ zgradu koja je u dobrom stanju, koristi neko drugi, jer je hrvatska država dala pod zakup još po ranijem zakonu. Slična priča je i „Servo Mihalja“ iz Zrenjanina, koji ima odmaralište u Promajni, Poreču.

Do sada su firme da bi vratile svoju imovinu u Hrvatskoj podnosile tužbe pred njihovim sudovima, koje su bile odbačene, dok je sud u Strazburu učinio isto, proglasivši se nenadležnim za ove predmete. Iz Udruženja kažu da neće stati u borbi za pravdu i pravo.

– Do novembra ćemo pripremiti dokumentaciju za svih 28 firmi koje zastupamo i podneti prestavke, a to će biti osnov za kolektivnu tužbu. Osim toga radimo i na tekstu nacrta bilateralnog sporazuma Srbija Hrvatska, jer su Hrvati odbijali da potpišu raniji sporazum i u tom novom ćemo pripremiti separat nepokretne imovine, i to ona koja je u vlasnštvu hrvatske države koja nije otuđena i koja se može vratiti – naglašava Zoran Ristić.

Do sada su prestavke koje su bile podnete pred hrvatskim sudovima odbačene, a i sud u Strazburu, kom se Ristić obratio, učinio je isto, proglasivši se nenadležnim za ove predmete. Zbog toga je zatražena zaštita od diskriminacije pred Komitetom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi.

– Smatramo da je imovina oduzeta zbog toga što je pripadala nekom ko je druge nacionalnosti. To je diskriminacija. Očekujemo da do kraja ove godine Komitet da svoje mišljenje – navodi Ristić.

Baške vode

U Hrvatskoj nalaze se odmarališta, poslovni prostori i stanovi najmanje 180 preduzeća iz Srbije, a među njima su i dobro poznate velike kompanije i banke, kao i neke veoma uspešne firme u doba SFRJ: NIS, Genex, Zepter international, Tigar, novosadski hotel Putnik, Vino Župa, Inex, EI Niš, pančevačka Utva, Tarket iz Bačke Palanke, Simpo iz Vranja, Metalac iz Gornjeg Milanovca, PIK Bečej, Pionir i Kekec iz Subotice, Prvi maj iz Pirota, Beobanka u stečaju, Investbanka u stečaju, Robne kuće Beograd, Carnex, Sartid Jugometal, Vinarija Čoka, Neoplanta, Livnica Kikinda, zrenjaninski Šinvoz, Investbanka, Novosadska odnosno Erste banka, beočinski Lafarge, Vital iz Vrbasa, Kluz, Politika, 29. novembar, Štampa, Žitopromet, Mašinopromet, Kristal, Žitko Bačka Topola, Galovica, TP Čelik…

– Podizali smo kredite, gradili hotele na Hrvatskom primorju. Sada je tamo naša imovina čija je tržišna vrednost 35 miliona evra, a sa kojom ne raspolažemo. I nikom ništa! Uprkos dokazima o vlasništvu, danas obijamo pragove suda u Strazburu, tražeći da vratimo samo ono što nam pripada. Bez rezultata – kaže za „Blic“ Radomir Podinić, predsednik Nadzornog odbora „Mladost Turista“ iz Beograda.

„Mladost Turist“ između ostalog ima imovinu u Trpnju, u Baškim vodama i Tijesnom pored Vodica. Ima, a zapravo nema. U Baškim vodama, hotel je kupio Ukrajinac, a od onog u Tijesnom opština je napravila školu i sportski centar.

– Borili smo se pravno, prvo preko sudova u Hrvatskoj i ništa nismo uspeli osam godina. Onda smo rešili da pravdu potražimo u Strazburu, ali i tamo imamo poteškoća, a vreme prolazi. U međuvremenu naša imovinu Hrvatska je prebacila u državnu svojinu  – ukazuje Radomir Podinić.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...