Nećete most, žalite se Briselu

Komesarka EU Violeta Bulc naglasila je važnost saradnje Bih sa Hrvatskom

431

SARAJEVO – Violeta Bulc, komesarka EU za transport poručila je da, ako se vlasti BiH ne slažu s gradnjom Pelješko mosta, potrebno je da se u pisanoj formi obrate Briselu.

Ona je podsetila da je EU ovaj infrastrukturni projekat finansijski podržala na osnovu dokumentacije koju je dostavila Hrvatska.

„Evropska komisija je donela odluku o sufinansiranju na osnovu dokumenata koje je dostavila Hrvatska. Projekat se sufinansira i iz Fonda za regionalni razvoj“, objasnila je Bulc.

Ona je naglasila koliko je važno da BiH ima infrastrukturne projekte kojima će aplicirati za fondove EU i međunarodnih finansijskih institucija.

„Važno je da BiH ima projekte kojima će aplcirati za sredstva. Problem kako apsorbovati ta sredstva nije samo karakterističan za BiH. U BiH je problem kako prirpemiti projekte. Razgovarali smo kako ubrzati korak u realizaciji projekata“, precizirala je ona, a prenela regionalna televizija N1.

Bulc je kazala da je s predstavnicima BiH vlasti razgovarala i o izgradnji Koridora i saobraćajnice na jadransko-jonskoj ruti. Ona je istakla da je važno da BiH probleme u vezi izgradnje infrastrukture rešava u saradnji s Hrvatskom.

„Razgovarali smo o važnost železnice. Moramo im se povratiti prioritet – da imaju važniju ulogu u mobilnosti. Istakla sam važnost železnice kroz četiri aspekta – smanjenju zabušenosti saobraćaja, smanjenju zagađenosti, sigurnosti i namenske industrije“, zaključila je Bulc.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...