Podvig lekara VMA

Revolucionarni zahvat uspešno obavljen prvi put u Srbiji

1.329

Na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, prvi put kod nas, obavljen je revolucionarni hirurški zahvat. Lekarski tim je od režnja natkolenice, uspešno, mikrohirurškom tehnikom rekonstruisao jezik i pod usne duplje kod pacijenta obolelog od karcinoma.

Pacijent se za sada uspešno oporavlja, počeo je da jede, čak i razgovetno govori, kažu stručnjaci za N1.

Zahtevna intervencija je trajala deset sati, tokom koje je rekonstruisano čak 2/3 jezika i isto toliko poda usne duplje. Prvi put u Srbiji primenjena je metoda takozvanog ALT režnja, koja se u svetu smatra zlatnim standardom za lečenje onkoloških defekata.

Vođa tima major doktor Nikola Ostojić za N1 kaže da je to idealna tehnika kojom se u svetu postižu najbolji rezultati.

„On se uzima sa natkolenice i pri tome ne ostavlja nikakav trag, u smislu funkcionisaja ekstremiteta. Ono što je zanimljivo je da ta koža sa natkolenice, nakon par meseci metaplazira, ona postaje sluznica usta. Tako da nakon nekoliko meseci neće ni da se primeti razlika između tkiva noge i sluznice usta“, kaže Ostojić, i objašnjava da je najveći izazov prilikom ove intervencije bio upravo jezik, jer učestvuje u nekoliko funkcija: disanju, žvakanju i govoru, koje je trebalo osposobiti.

Kako objašnjava doktor, zahvat se odvijao u nekoliko faza.

„Odstranili smo čitav tumor, kompletne limfne čvorove u predelu vrata. Nakon toga je defekte rekonstruisao tim sa Klinike za rekonstruktivnu hirurgiji. Ne smemo da ne spomenemo i Kliniku za anesteziologiju i reanimaciju, pogotovo zato što pacijenta treba držati u anesteziji nekih 10 sati“, navodi Ostojić.

Jedan od članova tima dr Srboljub Stošić, potvrđuje informaciju da se pacijent oporavlja.

„Pacijent već sada uspešno diše, uzima hranu i razgovetno govori“, kaže Stošić.

Primena ovake hirurške metode predstavlja najviše domete rekonstruktivne hirurgije, ističe doktor Stošić.

„U mogućnosti smo da i velike tumore koje nismo mogli da operišemo i recesiramo, sada uspešno možemo da rekonstrišemo. Sigurno imamo desetak pacijenta kojima je potrebna i koji zahtevaju takvu hiruršku intervenciju“, dodao je.

Stručni tim lekara smatra da pacijenti u Srbiji zaslužuju da budu operisani na način kako se to radi u svetu, odnosno, kako kažu, uz minimalno oštećenje, dobar estetski i funkcionalni rezultat, kao i brz oporavak, prenosi N1.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...