Stigle prve osude zbog hapšenja pukovnika VRS!

U saopštenju starešina Vojske republike Srpske navodi se da "nacionalističkoj Hrvatskoj smeta obeležavanje stradanja Srba od ustaških vlasti, od strane udruženja srpskog naroda čiji je član pukovnik Dane Lukajić

297

BANJALUKA – Organizacija starešina Vojske Republike Srpske najoštrije je osudila hapšenje pukovnika VRS Dane Lukajića, pripadnika Komande Prvog krajiškog korusa VRS, a koji je danas uhapšen u Hrvatskoj pod izgovorom da je bio komandant logora Manjača, što je, tvrde starešine, bez ikakvog osnova.

Predsedništvo te organizacije traži od institucija Republike Srpske i institucija Bosne i Hercegovine da energično protestuju kod hrvatskih vlasti zbog hapšenja Lukajića i odmah zatraže njegovo puštanje na slobodu.

U saopštenju za medije ta organizacija navodi da „nacionalističkoj Hrvatskoj smeta obeležavanje stradanja Srba od ustaških vlasti, od strane udruženja srpskog naroda čiji je član pukovnik Dane Lukajić“. Time se, kako kažu, žele zaplašiti svi koji dolaze da se poklone žrtvama stravičnih zločina ustaške vlasti u NDH, u Drugom svetskom ratu.

Starešine VRS smatraju da je postupak Hrvatske „izraz euforije ustaštva koje je snažno okupiralo sve segmente društva“.

„Treba istaći da je Dane Lukajić u više navrata bio svedok i tužilaštva i odbrane u Haškom tribunalu i Sudu BiH i niko ga do sada nije optuživao za zločine koje sada pokreće Hrvatska“, navedeno je u saopštenju.

Uz ocenu da je reč o osveti hrvatskih vlasti, starešine navode da protiv Lukajića ni Haški tribunal ni Sud BiH, koji je nadležan za pokretanje postupka, nisu našli razloga, dok su, kažu, hrvatske vlasti to učinile da zaplaše Srbe.

Kako je javio HRT, Lukajić je uhapšen pod optužbom za ratni zločin, te da je bio komandant logora Manjača u BiH.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...