A sad adio: Ispraćen poslednji voz sa Glavne železničke stanice

Glavna železnicka stanica u Beogradu otišla je u istoriju

222

BEOGRAD – Voz iz Beograda za Budimpeštu koji je večeras u 21.40 sati, ispraćen uz pesmu „A sad adio“, bio je poslednji polazak sa Glavne železničke stanice.

Železničko službeno mesto „Beograd – Glavna stanica“ time je i zvanično zatvoreno, a zgrada iz 1884. godine će, kako je najavljivano, biti pretvorena u Istorijski muzej Srbije.

Mnogi su želeli da se fotografišu pored poslednjeg voza koji je krenuo sa Glavne železničke stanice ne skrivajući osmehe, ali i pokoji nostalgičan pogled, navodi „Blic“.

Svi putnički vozovi od sutra, 1. jula polaziće iz železničke stanice Beograd centar, poznatije kao Prokop, sem voza za Bar koji kreće sa stanice Topčider.

Voz za Bar će privremeno ići sa stanice Topčider zbog ukrcavanja automobila na voz, a u planu je da polazi iz Zemuna gde treba da bude završena stanica, kao trajno rešenje za polazak barskog voza.

Od danas je za sve vozove u međunarodnom i unutrašnjem putničkom želežnickom saobraćaju polazna i dolazna stanica Beograd Centar u Prokopu.

Izuzetak su samo dva para međunarodnih vozova koji saobraćaju između Beograda i Bara, koji su još od 16. juna preusmereni u železnicku stanicu Topčider.

Od danas u stanici Beograd Centar u Prokopu dnevno će saobracati 195 vozova, i to: 16 međunarodnih, 56 lokalnih i daljinskih, 90 vozova na lini BG Voza izmedu Batajnice i Ovče i 33 voza na liniji BG Voza izmedu Beograd Centra i Resnika.

Po prvi put vozovi će saobraćati između Vršca i centra Beograda, a biće po pet polazaka dnevno.

U saopštenju „Infrastruktura železnice Srbije“ navodi se da je, nakon realizacije velikog broja aktivnosti, i železnicka stanica „Vukov spomenik“ u potpunosti pripremljena da od danas kroz nju dnevno prolazi 100 vozova, i to: 90 vozova na liniji BG Voza Batajnica – Ovča i 10 vozova na relaciji Beograd Centar – Vršac.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...