Babiš: Češka neće dobrovoljno primati izbeglice

vropska unija na Sredozemnom moru trebalo da preuzme australijski model, a brodovima s migrantima i izbeglicama ni ne dozvoli da isplove iz afričkih priobalnih voda, smatra češki premijer

244

PRAG – Češki premijer Andrej Babiš izjavio je da Češka iz budućih evropskih centara neće dobrovoljno primati ni izbeglice koje imaju pravo na azil jer beže od rata, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Sigurno nećemo primati izbeglice, ne vidim za to razlog. Ja nikakve izbeglice nisam video. Kada bi bežali od rata, onda im treba pomoći, ali ti su ljudi platili nadu u lepši život. Ako lete avionom u Tripoli da bi posle platili krijumčarima put brodom, to nije normalno i potrebno je da se pošalje jasan signal“, kazao je Babiš, o prošlonedeljnom samitu EU češkom listu Mlada fronta Dnes.

Premijer Babiš ponovio je da bi Evropska unija na Sredozemnom moru trebalo da preuzme australijski model, a brodovima s migrantima i izbeglicama ni ne dozvoli da isplove iz afričkih priobalnih voda.

„Apsurd je kada Sredozemnim morem plove brodovi i govore: mi smo tu, svi na palubu. Krijumčarski čamci ne treba ni da isplove. Mi treba da pomognemo ljudima u njihovim zemljama, bilateralno da pregovaramo, recimo, s Nigerom“, kazao je Babiš češkom listu.

Na svom profilu na Fejsbuku Babiš je priznao da je bio šokiran što nemačka kancelarka pominje i Češku među zemljama spremnim da prime iz Nemačke izbeglice koje nisu u Nemačkoj, kao u prvoj zemlji EU zatražile azil.

„Drago mi je što je nemačka kancelarka Angela Merkel priznala da s premijerima Višegradske grupe nije dogovorila ništa o tome da se vrate migranti u zemlje EU u kojim su registrovani. Ne znam zašto je to pisala, malo me je to šokiralo, unutrašnje-politička borba valjda, ali opet se pokazala snaga Višegradske četvorke“, napisao je Babiš.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...