Dualno obrazovanje za zanimanja koja su najtraženija u Srbiji

Više od 600 kompanija u 52 grada ponudilo je stručnu praksu za srednjoškolsko obrazovanje po dualnom modelu

217

BEOGRAD – Srednjoškolci, njih oko 3.500, obrazovaće se u sledećoj školskoj godini po dualnom modelu, a više od 600 kompanija u 52 grada ponudilo je stručnu praksu, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

„Upis u srednje škole obaviće se shodno potrebama privrede koje su iskazali poslodavci preko PKS“, rekla je direktorka Centra za dualno pobrazovanje PKS Mirjana Kovačević.
Na teritoriji Jablaničkog i Pčinjskog okruga privredi su, kako se navodi, potrebni industrijski mehaničari, mehaničari motornih vozila, tehničari mehatronike, ali i modni krojači.

Privrednici su istakli da je ključno da pored modnog krojača, postoji i obrazovni profil mehaničar tekstilnih mašina, neophodnih za održavanje mašina i proizvodnju bez zastoja.

U ovom kraju Srbije deficit je kadrova i u građevinarstvu, tako da se traže operateri osnovnih građevinskih radova, pa će se, kako najavljuju u PKS, i u naredom periodu intenzivno raditi na obezbeđenju uslova da se i oni dualno obrazuju.

U Zlatiborskom okrugu, kako se navodi, velika potražnja modnih krojača je zadovoljena ovogodišnjom upisnom politikom, ali pored ovog zanimanja postoji i potreba za kadrovima mašinske struke, bravarima-zavarivačima i operaterima mašinske obrade.

Velika potreba za radnicima u ugostiteljstvu, kuvarima i konobarima, prvenstveno je na teritorijama Raškog i Zaječarskog okruga.

U Nišavskom okrugu traže se mesari i pekari, ali u tom delu Srbije primetna je i zainteresovanost za bravare-zavarivače i operatere mašinske obrade.

U Vojvodini, najzastupljeniji su obrazovni profili mašinske struke u Banatu, dok su u Bačkoj potrebni kuvari i konobari, ali i proizvodni profili iz oblasti prerade hrane.

Velikim inostranim kompanijama u Beogradu su potrebni tehničari za logistiku i špediciju, ali je tražnja privrede prestonice i za bravarima-zavarivačima, trgovcima, mesarima i pekarima.

Za narednu školsku godinu, budućim srednjoškolcima se nudi mogućnost školovanja po dualnom modelu za profile: mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina, tehničar mehatronike, elektromonter mreža i postrojenja, operater u prehrambenoj industriji, turistički tehničar.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...