Kada će vlast zatražiti izručenje Mirjane Marković?

Lider Lige Socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak konstatuje da je potpuno jasno da nekadašnja predsednica JUL-a i supruga Sobodana Miloševića Mirjana Marković izbegava pravdu u Srbiji

254

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Srbije i sve nadležne državne organe da saopšte građanima kada će zatražiti izručenje Mirjane Marković.

U saopštenju koje je i potpisao, lider LSV Nenad Čanak konstatuje da je potpuno jasno da nekadašnja predsednica JUL-a i supruga Sobodana Miloševića Mirjana Marković izbegava pravdu u Srbiji, a da to dopuštaju nadležni organi u Ruskoj Federaciji.

Od vlasti LSV očekuje da u kontaktima sa Ruskom Federacijom zatraži objašnjenje o tome kako je bilo moguće da zemlja sa kojom imamo prijateljske i partnerske odnose pruža utočište i 2008. godine daje azil osobi za kojom je naša država raspisala Interpolovu poternicu.

LSV primećuje da je to pitanje trebalo da postave i sve vlade u proteklih deset godina, ali dodaje da to ne amnestira aktuelnu vlast od obaveze da to učini.

Osim što se Markovićevoj u Srbiji godinama sudi i što je prvostepeno osuđena na godinu dana zatvora zbog podstrekivanja na nezakonitu dodelu stanova, u LSV smatraju da je mnogo važnije to što bi njeno izručenje puno pomoglo u rasvetljavanju političke pozadine ubistva Slavka Churuvije i Ivana Stambolića, pokušaja atentata na Vuka Draškovića i mnogih drugih političkih ubistava i progona političkih protivnika.

„Takođe, sigurno bi nadležnim organima puno toga mogla da kaže i o iznošenju novca iz zemllje, švercu cigareta, ratovima i paravojskama, pljačkama društvene imovine, hiperinflaciji i mnogim izbornim manipulacijama“, navodi LSV, te zaključuje da to što ona izbegava pravdu u ovoj zemlji, a istovremeno daje intervjue domaćim medijima i objavljuje memoare, predstavlja novu uvredu za sve žrtve vladavine nje i njenog muža, a „zaštita koju joj pruža Ruska Federacija uvreda je za našu zemlju i institucije“.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...