EU dala sanitetsko vozilo – za građane Tutina, ali ne samo za njih

Tutin je danas dobio potpuno opremljeno ambulantno vozilo, koje će unaprediti dostupnost zdravstvenih usluga u tom mestu

294

TUTIN – Vozilo će biti korišćeno za građane Tutina, ali i za migrante smeštene u Centru za azil u ovoj opštini.

Vozilo je uručeno tokom posete Nikole Bizela iz Delegacije Evropske unije u Srbiji Tutinu, a s njim su u poseti bili predstavnici države partnera koji sprovode akcije u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji.

Oni su s Kenanom Hotom, predsednikom opštine razmenili informacije u vezi s migrantima, nakon čega su obišli Dom zdravlja, predškolsku ustanovu „Maja“, čije su prostorije renovirane i proširene novcem EU (55.000 evra).

Gosti su obišli i Centar za azil, čiji je izgrađen u okviru Podrške EU upravljanju migracijama, te novcem iz EU regionalnog fonda za odgovor na krizu u Siriji „Madad“.

Kao i u ostalim prihvatnim i centrima za azil, sredstvima Evropske unije i ovde su obezbeđeni smeštaj, hrana, zdravstvena nega, obrazovanje, usluge zaštite za migrante, a posebno za decu i ostale ranjive kategorije. EU, inače, pokriva i tekuće troškove smeštajnih kapaciteta i zaposlenog osoblja.

Nikola Bizel je podsetio da je EU sa gotovo 100 miliona evra od početka povećanog priliva migranata 2015. najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama.

Svesni smo da odgovor Srbije na migracione izazove ne bi bio moguć bez značajnog doprinosa lokalnih zajednica i gradova na čijim teritorijama borave migranti i izbeglice. Stoga EU pruža pomoć lokalnim zajednicama da unaprede kapacitete da pruže potrebne usluge migrantima i izbeglicama. Tutin je još jedan od dobrih primera saradnje i opština gde su migranti prihvaćeni“, rekao je Bizel.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...