DJB: Ko je neovlašćeno izdavao doktorske diplome?

Sto doktora nauka ima nevažeće doktorske diplome koje su im u proteklih 15 godina neovlašćeno izdali neakreditovani fakulteti, procenjuje Dosta je bilo

301

BEOGRAD – Dosta je bilo zahteva od ministra Mladena Šarčevića da pod hitno poništi više od 100 doktorskih diploma koje su izdali fakulteti koji nisu imali akreditaciju.

Istovremeno, apelujemo na ministra Šarčevića da nastavi da istražuje ostale slučajeve spornih diploma, kao i da zahteva od visokoškolskih ustanova da obavezno obaveste svoje studente i javnost da li su akreditovani za studije koje izvode, navodi se u saopštenju.

Pokret podseća da po zakonu o visokom obrazovanju (čl. 127) ministar prosvete, po službenoj dužnosti, poništava diplomu koju je izdala neovlašćena organizacija.

Praksa izdavanja ovakvih diploma ugrožava srpski obrazovni sistem, jer degradira doktorske studije koje se izvode na akreditovanim unverzitetima, navodi DJB.

Prema Izveštaju o neovlašćenom izdavanju diploma doktora nauka utvrđenom u postupku akreditacije sprovedenom u periodu 15.07.2015 – 09.02.2018. više od pola spornih diploma su diplome doktora menadžmenta, 18 je diploma doktora ekonomskih nauka, 7 diploma doktora prava i pravne nauke, a 8 doktora računarske nauke. U oblasti filoloških, pedagoških i socioloških nauka sporno je 6 doktorskih diploma, jedna iz oblasti političkih nauka, jedna diploma doktora kulturoloških nauka i jedna doktorska diploma geografske nauke.

Izveštaj koji su napravili Nacionalni savet za visoko obrazovanje i Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta, detaljno navodi univerzitete i fakultete koji nisu bili akreditovani, a organizovali su odbrane doktorskih disertacija.

Pojedinačno, najviše neovlašćenih diploma izdato je na Fakultetu za industrijski menadžment Kruševac, čak 16, a koji nikada nije stekao zakonsko ovlašćenje da prima prijave doktorskih disertacija niti da organizuje odbrane doktorskih disertacija.

Na listi univerziteta koji su izdavali sporne diplome su Evropski univerzitet Beograd, Megatrend, Univerzitet Alfa Braća Karić, Univerzitet Edukons Novi Sad, Privredna akademija Novi Sad, Singidunum, Union, Union Nikola Tesla i Univerzitet u Novom Pazaru u vlasništvu narodnog poslanika i SNS koalicionog partnera Muamera Zukorlića.

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...