Ako Austrija „pojača mere“ na granici, tako će i Slovenija i Hrvatska

U slovenačkim Goriškim Brdima danas je održan redovni trilateralni susret predsednika Austrije, Slovenije i Hrvatske

224

GORIŠKA BRDA – Austrijski predsednik Aleksander van der Belen je poručio da mir izvan granica EU nije nešto što se samo po sebi razume i zato je neophodno učiniti sve da on bude očuvan.

Van der Belen, čija zemlja od 1. jula predsedava EU, kazao je da je Austrija odredila svoje prioritete predsedavanja.

Tokom trilateralnog susreta je, dodao je, bilo reči o različitim pitanjima, pa i o granici na Šentilju.

„Reč je o vežbanju zaštite granica austrijskog ministarstva unutarnjih poslova. Ta akcija je u Sloveniji jako kritikovana, a ni u Austriji nije bilo jedinstveno pristajanje uz tako nešto. Mislim da se ovakve akcije moraju dogovoriti sa susedima i objasniti ukoliko su uopšte potrebne“, rekao je on.

Predsednici Slovenije i Hrvatske saglasili su se da se treba usredsrediti na čuvanje spoljnih granica EU.

Borut Pahor je kaza da ukoliko Austrija odluči da jednostrano pojača mere sigurnosti na svojoj granici, tako će morati da postupi i Slovenija, a onda i Hrvatska.

Kolinda Grabar Kitarović se saglasila da je bitna kontrola spoljnih granica EU i finansijska pomoć evropskih država onim najizloženijima.

„Tu je navela primer Makedonije. Nije fer niti u duhu humanosti da puštamo državama kao što je to bila Makedonija da se same bore s tim problemom koji je zajednički evropski. Te države moraju dobiti pomoć svih jer se na taj način brane i naše granice, naš prostor“, rekla je Kitarović, preneo je HRT.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...