Britaniju ponovo trese slučaj nervnog gasa, da li je na pomolu slučaj „Skripalj 2“?

Odmah se posumnjalao da je poslednji slučaj pronalaska dve osobe bez svesti takođe prouzrokovan trovanjem novičokom. Te sumnje potvrdila je kasno sinoć britanska policija.

275

London – Britanska policija saopštila da su dve osobe, nađene u besvesnom stanju, bile izložene novičoku, nervnom gasu kojim je otrovan bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija.

U Londonu je zakazan hitan sastanak Kobri. Sastankom će predsedavati britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid.

Podsetimo, dve osobe, muškarac i žena nađeni su u besvesnom stanju samo desetak kilometara od mesta gde su u istom stanju nađeni bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija.

Odmah se posumnjalao da je poslednji slučaj pronalaska dve osobe bez svesti takođe prouzrokovan trovanjem novičokom. Te sumnje potvrdila je kasno sinoć britanska policija.

„Dobili smo rezultate analize koji pokazuju da su dve osobe bile izložene nervnom agensu – novičok, na jugozapadu Engleske“, naveo je protivterotistički odsek britanske policije.

Laboraorija susednog grada potvrdila je upotrebu nervnog agensa nekada sovjetske proizvodnje, kao što je bio slučaj s bivšim dvostrukim agentom. Policija je dodala da ne postoji dokazi da su Britanci identifikovani kao Čarli Rouli i Doun Sterdžis bili mete napada.

„U pitanju je isti nervni agens. Naučnici treba da ustanove da li dolazi iz istog izvora“ kao za pokušaj trovanja Skripalja i njegove ćerke, dodala je poicija Britanci stari 44 godine, pronađeni su u nesvesnom stanju u subotu, 30. juna ispred kuće u Amsberiju na jugu Engleske, oko deset kilometara od Solsberija gde su 4. marta Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni takođe u nesvesnom stanju posle pokušaja njihovog trovanja nervnim agensom.

Skripalj i njegova ćerka bili su nedeljama u kritičnom stanju u bolnici nakon što su otrovani nervnim agensom. London je tada optužio Moskvu da stoji iza trovanja i navodeći da je u napadu korišćen nervni gas razvijen u SSSR-u.

Rusija je oštro odbacila te optužbe. Ta afera je izvala diplomatski krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne strane i Rusije s druge strane, jer je proteran veliki broj diplomata.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...