Ruska služba otkrila da li zaista šalju S-300 Srbiji

Ruska Federalna služba za vojno-tehničku saradnju (FSMTC) saopštila je danas informacije o navodnom slanju protivavionskih raketa S-300 Srbiji

777

MOSKVA – Kako je rečeno, to „nije na agendi“ rusko-srpskih bilateralnih odnosa.

Agencija, koja nadzire saradnju sa stranim zemljama u oblasti tehnologija vezanih za odbranu, to je navela povodom medijskih navoda da je Srbija Rusiji poslala zahtev za nabavku protivavionskog sistema S-300, prenosi danas Tass.

„FSMTC je pregledala publikacije u nekim ruskim medijima s naslovima poput ‘Rusija je dobila zvanični zahtev od Srbije za nabavku kompleksa S-300 2021.’ i informiše da je to pitanje izvan agende rusko-srpskih odnosa kad je reč o saradnji na polju tehnologija vezanih za odbranu“, navodi se u saopštenju ruske službe.

Tass navodi da je dobro obavešten, neimenovan vojni diplomatski izvor rekao juče toj novinskoj agenciji da je Srbija uputila zvaničan zahtev za nabavku paketa protivavionskih raketa S-300PMU-2 i da, trenutno, nadležne organizacije ruske vojne industrije razmatraju taj upit.

Taj izvor je, kako navodi ruska agencija, rekao i da, „s obzirom na prijateljske odnose između dve zemlje, teško da ima sumnji da će Rusija na taj zahtev odgovoriti pozitivno“.

Tass napominje da je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin kasnije demantovao tu informaciju, rekavši da navodi o nabavci S-300 nisu tačni.

Ministar Vulin je sinoć, povodom teksta „Srbija poslala Rusiji zvaničan zahtev za isporuku S 300“, koji je objavio portal Sputnjik Srbija, izjavio da Srbija ima odličnu saradnju sa Ruskom Federacijom, ali da vest o nabavci sistema S 300 ne odgovara činjenicama.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...