Sukob tokom portesta: Spasić ima pitanja za Jankovića!

Pitanja za Jankovića bila ispisana na transparentu.

479

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na KIM Sima Spasić održao je danas konferenciju za novinare ispred Predsedništva sa ciljem da bivšem Zaštitniku građana Saši Jankoviću postavi nekoliko pitanja vezanih za ubistvo Olivera Ivanovića i KiM.

Spasić je sa transparentom na kojem su bila napisana pitanja za Jankovića sačekao predstavnike Pokreta slobodnih građana, koji su skup na istom mestu zakazali pola sata kasnije, i zatim novinarima rekao da predsednik PSG Saša Janković zloupotrebljava ubistvo Olivera Ivanovića da bi stopirao početak rada specijalnog suda za zločine OČK-a.

Spasić je naveo da adresa za pitanja o ubistvu Ivanovića nije Predsedništvo, već Priština, odnosno Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i drugi.

On je naveo da je Janković tražio „stolicu za Kosovo“ u UN, te da protestima ispred Predsedništva samo želi da stopira rad specijalnog suda za zločine na KiM.

Predstavnici PSG predvođeni Sašom Jankovićem nosili su transparent na kojem je pisalo „Ko je ubio Olivera Ivanovića?“, a prilikom prolaska pored Spasića, koji je inače došao sam, došlo je do dobacivanja, huškanja i razmene nepriličnih reči budući da je Spasić svoja pitanja za Jankovića govorio na megafon što je onemogućavalo predsednika PSG da novinarima da izjavu.

Na Spasićevom transparentu bilo je više pitanja lideru PSG-a medju kojima „zašto je ubijen Predrag Gojkovć u tvom stanu iz tvog pištolja“, „zašto si ćutao dok je Oliver Ivanović bio u zatvoru EULEKS-a zbog navodnih zločina nad Albncima“, „zašto ne tražiš od tvojih prijatelja Haradinaja i Tačija odgovor zašto je ubijen Oliver Ivanović“ i druga.

Posle verbalnog sukoba Spasića s Jankovićem i aktivistimna PSG-a, Janković je uspeo da u izjavi novinarima postavi pitanja Vučiću, pošto je policija sprečila Spasića da priđe mestu na kome je lider PSG-a davao izjavu.

Janković je pitao Vučića „zašto gazi Ustav“, „šta je tražio na sastanku predsednika Vlada u Sofiji“, „zašto se zaklanja iza unutrašnjeg dijaloga, referenduma, i velikih sila kada je u pitanju rešenje Kosova i Metohije“.

Reagujući na pitanja napisana na Spasićevom transparentu, Janković je kazao da su nadležni organi pre 25 godina ustanovili da Predsraga Gojkovića niko nije ubio.

„Aleksandar Vučić nije tu, ali je poslao svoju sliku i priliku, Simu Spasića i vojsku Aleksandra Vulina da mene pitaju neka pitanja, kao da ja sedim na mestu predsednika Srbije i kao da sam ja dužan da odgovaram na pitanja građana“, rekao je Janković.

Posle Jankovićevog odlaska, Spasić je novinarima rekao da Janković svojim pitanjima o ubistvu Ivanovića želi da zaustavi početak rada Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova da ne bi „niko od njegovih prijatelja, Haradinaja i Tačija bio osudjen“.

„Ja molim medije da sledećeg petka ne dođe niko od vas ovde, jer će on (Janković) dok god ima medija biti u poziciji da manipuluše tragedijom Ivanovića“, rekao je Spasić.

Saša Janković naveo je da je nakon ubistva Ivanovića predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će srpske snage bezbednosti za 15 dana izneti podatke o ubistvu, te da se to nije desilo, kao i da pregovori sa Prištinom nisu prekinuti.

On je rekao da se predstavnici PSG okupljaju četvrti put ispred Predsedništva sa pitanjima vezanim za ubistvo Ivanovića i rad predsednika Vučića, između ostalog, Janković je naveo da predsednik prekoračuje svoja ovlašćenja, da se „krije“ iza unutrašnjeg dijaloga oko KiM, da se boji kažnjavanja zločinaca na KiM, srpskih i albanskih, te da ne govori o krivcima za ubistvo Ivanovića, jer ih verovatno poznaje.

Izvor Tanjug, Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...