Danas u Bratuncu sećanje na blizu 3.000 stradalih Srba

Po evidenciji Centra za istraživanje ratnih zločina, na užem području je ubijeno 2.482 srpskih civila"

246

BANJALUKA – U Bratuncu će danas biti održana komemoracija u znak sećanja na strade Srba sa tog područja, Srebrnice i okoline, kojoj će prisustvovati i predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Pomen stradalim Srbima i ove godine održava se sa istom porukom: „Da se ne zaboravi“.

Porodice srpskih žrtava u Podrinju još čekaju pravdu, podseća RTRS.

Na Petrovdan 1992. godine na području Vlasenice, Osmaka, Zvornika, Bratunca i Srebrenice, muslimanske snage predvođene Naserom Orićem činile su neviđena zla ubijajući srpsko stanovništvo.

U Organizaciji porodica poginulih kažu da je godinama građen mit o Srebrenici u kojoj postoje samo žrtve na jednoj strani, a zločinci na drugoj, konstatauje RTRS.

„Imamo crno-belu sliku gde su Bošnjaci prikazani kao žrtve, a Srbi kao zločinci, ali grobovi govore da ta slika nije crno-bela“, rekla je za ovaj medij Radojka Filipović iz ove organizacije.

Zbog toga je sutrašnja komemoracija poruka da Srbi nikada neće zaboraviti svoje stradale.

„Samo na području Srebrenice napadnuto je 21 srpsko selo u kojem je ubijeno više od 400 Srba, a u napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac ubijeno je najmanje 460 Srba. Kada se ta cifra zbroji, u tom divljanju muslimanskih hordi, u Podrinju je stradalo oko 3.500 Srba, a po evidenciji Centra za istraživanje ratnih zločina, na užem području je ubijeno 2.482 srpskih civila“, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović.

Parastos za sve stradale Srbe u Srednjem Podrinju biće služen sutra u 11.00 časova. Nakon toga biće prikazan dokumentarni film „Suza anđela“, rađenog u produkciji Radio-televizije Republike Srpske i Centra za istraživanje ratnih zločina.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...