Otac nastradalog mladića: Moj David je maltretiran i ubijen

Za porodicu nastradalog mladića naredba Tužilaštva nakon više od 100 dana protesta je još jedan u nizu postupaka koji dokazuju spregu policije i tužilaštva, u cilju tvrde "zataškavanja ubistva"

414

BANJALUKA – Već 103 dana se svakodnevno na Trgu Krajine okupljaju građani Banjaluke tražeći istinu i pravdu u slučaju stradanja mladića Davida Dragičevića. Nakon tri meseca protesta i optužbi roditelja na račun MUP-a Republike Srpske, Tužilaštvo je izdalo naredbu o sprovođenju istrage za krivično delo ubistvo, sa, kako navode, najnižim stepenom verovatnoće.

Takva kvalifikacija neprihvatljiva je članovima grupe „Pravda za Davida“.

Davor Dragičević, otac stradalog Davida, već tri i po meseca tvrdi sledeće: „David Dragičević je otet, silovan, maltretiran, udavljen i položen u kanalizaciju“. S druge strane, Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, ponavlja tri meseca da su optužbe, posebno o umešanosti policije, morbidna konstrukcija.

Prvobitni policijski scenario potvrdila je naredba Tužilaštava o provođenju istrage, sa ključnom izmenom: zades je u drugom planu, ubistvo u prvom, navodi N1.

„Izjava od jedne žene za koju smo znali i ranije, Tužilaštvo je znalo, još nije potvrđeno, gde je ona čula da se u to vreme desila galama, gužva koja je mogla da dovede do pada u vodu, ona je čula nekakve zvukove koji su mogli to da potvrde“, rekao je Dragan Lukač.

Tužilaštvo je pri stavu da se David utopio. Krivično delo ubistvo u najnižem stepenu verovatnoće, kvalifikacija je koja se po prvi put provlači u javnosti.

„David je pao u rečicu Crkvenu bežeći“ od dve ili tri NN osobe, koje su ga možda i gurnule, tvrdi se na osnovu onoga što je čula, a ne videla, svedok S.M. Sve je rađeno u skladu sa Zakonom konstantno tvrdi i glavni tužilac, koji ipak priznaje da je tokom rada na predmetu imao „molbe“ od ministra Lukača.

„Kada smo dobili izveštaj, ja sam imao kontakt sa ministrom, koji je zbog prisutnosti tenzija u javnosti, zamolio me da proučim materijal i vidim da li se tu može doneti ubrzano postupak, odnosno naredba o nesprovođenju istrage“, naglasio je Želimir Lepir, glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Naredbu o sprovođenju istrage pod sumnjama za ubistvo s najnižim stepenom verovatnoće, Davor Dragičević na Trgu Krajine je bacio i zgazio.

Za porodicu nastradalog mladića naredba Tužilaštva nakon više od 100 dana protesta je još jedan u nizu postupaka koji dokazuju spregu policije i tužilaštva, u cilju tvrde „zataškavanja ubistva“.

Simbolično i demonstrativno zbog toga, otac Davor čvrsto lepi selotejp traku oko usta i diže ruku.

S njim ćedanas biti i grupa „Pravda za Davida“ na, kako je najavljeno, velikom protestnom skupu na Trgu Krajine.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...