Erdogan – „Sreća prati hrabre“

Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan prvi put će sutra položiti zakletvu kao predsednik u novom političkom sistemu koji šefu države daje punu izvršnu vlast

224

ANKARA/BEOGRAD – Ceremoniji Erdoganovog polaganja zakletve prisustvovaće, kako se očekuje, 22 predsednika, 28 premijera i predsednika parlamenata.

Otkako je došao na vlast 2003. godine, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan imenovao je svaku fazu tokom konsolidacije svoje vlasti – prvo je sebe nazivao šegrtom, potom kalfom, a na kraju majstorom.

Uoči junskih izbora AP je preneo da Erdogan (64) kaže da bi ga novi petogodišnji mandat unapredio u „velikog majstora“ i pomogao mu da od Turske napravi jednu od najvećih svetskih sila do 2023, kada Turska Republika obeležava 100 godina postojanja.

Najmoćniji i najpolarizujući lider u istoriji Turske, kako američka agencija naziva Erdogana, tražio je novi mandat na predsedničkim izborima, koji bi mogli da „zacementiraju“ prelazak Turske sa parlamentarnog na predsednički sistem, za šta je dobio tesnu podršku na referendumu prošle godine.

U uspostavljanju apsolutne vlasti u Turskoj, Erdogan je istovremeno uspostavljao neverovatna savezništva – sa Evropskom unijom u pretpočinjavanju svemoćnih turskih oružanih snaga, sa uticajnim islamskim verskim pokretom imama iz Pensilvanije, Fethulaha Gulena, u uspostavljanju kontrole nad pravosuđem i policijom, sa duboko ukorenjenim turskim nacionalizmom u ovladavanju masama.

Tajna uspeha svakog vladaoca leži u odabiru kompetentnih i lojalnih saradnika, te postizanju i deobi blagostanja sa svojim podanicima.

Erdogan je u velikoj meri uspeo i u jednom i u drugom.

Da sreća prati hrabre slikovito govori i njegov primer.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...