Erdogan položio zakletvu kao predsednik Turske

U novom mandatu šef turske države će imati punu izvršna vlast

161

ANKARA – Redžep Tajip Erdogan položio je danas zakletvu kao predsednik Turske, dve nedelje pošto je ponovo izabran na taj položaj.

„Kao predsednik zaklinjem se svojom čašću i integritetom pred velikom turskom nacijom i istorijom, da ću raditi svom svojom snagom da zaštitim i veličam slavu i čast Republike Turske i nepristrasno ispunjavam dužnosti koje sam preuzeo“, rekao je Erdogan na ceremoniji u parlamentu u Ankari, koja je uživo emitovana na turskoj televiziji, preneo je Rojters.

Novi Erdoganov mandat, za razliku od prethodnog, počinje u drugačijem političkom okruženju, pošto su referendumom odobrene izmene ustava kojima se šefu države daje punu izvršna vlast.

Očekuje se da će on imenovati kabinet od 16 ministra nakon ceremonije u predsedničkoj palati, na kojoj će prisutvovati više od 7.000 gostiju uključujući 50 predsednika, premijera i drugih visokorangiranih gostiju.

Uoči junskih izbora AP je preneo da Erdogan (64) kaže da bi mu novi petogodišnji mandat pomogao mu da od Turske napravi jednu od najvećih svetskih sila do 2023. godine, kada Turska Republika obeležava 100 godina postojanja.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...